Help Sales ÁSZF

Befolyásolja-e az ajakherpesz a fogászati kezelést?

Vírusok a fogászaton

A herpeszt is egy vírusfertőzés okozza

Az ajakherpesz egy kellemetlen típusú hólyagos bőrelváltozás, melyet a herpes simplex vírus okoz. Sokféle variációban találkozhatumk vele, előfordulhat az arcon, az ajkakon, az orrban, vagy a szájüregben. A herpesz megjelenését égő, bizsergő érzés kíséri.

Az első megfertőződés, már gyermekkorban, többnyire tünetmentesen lezajlik, de az ismétlődő fertőzés komoly panaszokkal járhat. A szekunder gyulladást a vírusok újbóli aktivizálódása okozza, jellegzetes tünetek a viszkető, majd kisebesedő folyadékkal telt hólyagok. A populáció nagy része vírushordozó, de a tünetek általában csak az arra hajlamosaknál jelentkeznek.

A vírus reaktiválódásának oka ma még sok esetben feltáratlan mnarad, és nagyban egyéni hajlam függvénye, de kiválthatja napszúrás, gyomorrontás, stresszes időszak, menstruáció, vagy az immunrendszer általános gyengesége, lázzal járó betegségek.

Mi a teendő a tünetek észlelésekor?

 • Mindenekelőtt kerüljük a szomszédtól hallott házipraktikákat! A hólyagokat kizárólag az erre kifejlesztett kenőccsel kenjük, ne nyomogassuk, ne szúrjuk ki azokat, mivel így felgyorsíthatjuk a betegség szétterjedését, és felülfertőződést okozhatunk.
 • Javasolt a minél gyakoribb kézmosás
 • Kerülendő az edények, evőeszközök, poharak, szájhigiénés eszközök elkülönített használata
 • Kerüljük a gyermekekkel való szoros testi érintkezést
 • Ügyelni kell az ajkak jó hidratáltságára.

Mikor kell orvoshoz fordulni a herpesz okozta problémával?

A vírusfertőzés általában 7-10 nap alatt magától tünetmentessé válik. Bizonyos esetekben azonban ajánlott konzultálni háziorvosával:

 • Amikor a sérülés nem gyógyul
 • Ha gyakori ismétlődést tapasztal
 • Ha nagy fájdalom vagy láz kíséri
 • Ha a szeme érzékennyé válik a fényre, a fertőzés valószínűleg elérte őket
 • Ha az orr elzsibbad a felső ajak nyomására.

Ma még nem állnak rendelkezésre olyan gyógyszerek, amelyek végleg kiküszöbölik a herpeszvírust, de a vírusellenes kenőcsök vagy orvos által felírt tabletták enyhíthetik a tüneteket és lehetővé teszik a visszatérések időtartamának és gyakoriságának csökkentését.

Szabad fogorvoshoz menni herpesz vírus fertőzéssel?

Ha már egyeztetett időpontot fogorvosával, és azt gondolja, hogy a herpesz miatt lemondja, ne tegye, fogorvosa segíthet a tünetek enyhítésében!

Lézeres kezeléssel elérhető a fertőzés kialakulásának megállítása és sok esetben a vírus visszatérésének kivédése.

Ha már bizsergő, égő érzést tapasztal, a lézerkezelés kisebb pikkelyt képez anélkül, hogy átmenne a fertőzés a hólyagos szakaszon, és ezáltal gyorsabban gyógyul. A herpesz utolsó szakaszában a lézerkezelés elősegíti a gyógyulást és a tünetek azonnal megszűnnek. Minél gyakrabban használják a lézeres eljárást a vírusok megállítására, annál kisebb az ismétlődés esélye.

Fertőző?

A herpeszes fertőzés igen gyorsan terjed, nagyon fertőző. Az érintett körül élők számára ezért javasolt, hogy elhatárolódással védjék magukat, alaposan és gyakran mossák meg a kezüket, és a gyermekek ne érintkezzenek velük. Fontos, hogy a várandós nők ne kerüljenek kapcsolatba a herpeszes fertőzöttel. Szerencsére ez a betegség csak néhány napig tart, azonban a vezikulák eltűnése után még 2-3 napig indokolt az óvatosság.

0 Tovább

Hogyan és milyen szájvizet használjak?

A fogász tanácsai: Mikor javasolt a szájvíz használata?

Milyen szájvizet használjak?

Az általános egészségünk iránti igény szerves része fogaink épségének megőrzése. Napjainkban igen sok termék használatával járulhatunk hozzá fogaink egészségének és az orális higiénénk fenntartásához. Ilyenek például a fertőtlenítő hatású folyadékok, a különböző szájvizek, melyek segítenek a szájüregben található baktériumok és vírusok elpusztításában, ezáltal rendszeres használatukkal kivédhetjük a fogszuvasodást, az ínygyulladást, megszüntethetjük a kellemetlen leheletet. A baktériumok számának csökkentésével mérséklődik a fogakra tapadt lepedék és fogkő képződése.

Általános alkalmazásukon túl, a fogorvosok javaslata szerint az alábbi esetekben kifejezetten indokolt a használatuk:

Afták megjelenésekor, amikor kicsi, fájdalmas fehér hólyagot észlel a nyálkahártyán, az ajkakon vagy a nyelven, amely nagyon kellemetlen, égő érzéssel jár.

Az afta kialakulásának okai ismeretlenek, összefügghet az immunrendszer legyengülésével, helytelen fogmosási technikával, kiválthatják bizonyos ételek, stressz, fáradtság vagy menstruáció érkezése. Amennyiben nem múlik el magától néhány napon belül, beszéljen fogorvosával, kerülje a fűszeres, túl forró vagy savas ételeket, és soha ne próbálja átszúrni őket!

Rossz lehelet esetén hatékony módszer a szájvíz alkalmazása addig is, míg eljut szakemberhez, és kiderül a kellemetlen panaszok kiváltó oka.

Szájápoláshoz használt szerek és eszközök

Kellemetlen szájszagot kiválthat a túlzott alkohol és cigaretta fogyasztása, bizonyos ételek fogyasztása, vagy emésztési problémák, de az esetek többségében szuvas, sérült fog áll a probléma hátterében.

A megfelelő szájhigiéné biztosítására továbbra is az első számú teendő a fogak és a nyelv tisztítása naponta legalább kétszer és emellett használni fertőtlenítő folyadékot. A nem szűnő probléma esetén érdemes mielőbb felkeresni a fogorvosát.

Fogínygyulladás megelőzése

Fogínygyulladás általában elhanyagolt szájhigiéné miatt alakul ki a fogkő miatt. Az ínygyulladást baktériumok okozzák. A vörös és duzzadt íny könnyen vérzik, majd a kezeletlen ínygyulladás súlyosabbá válhat, és a fogak elvesztéséhez vezethet.

Megelőzésképpen szükséges az ételmaradékok alapos eltávolítása minden étkezés után, a fogselyem és a szájvíz pedig segít a higiéné maximális elérésében, elősegíti az ínygyulladás megelőzését. A fogorvosnál végzett rendszeres fogkőlevét szintén kiemelkedő jelentőségű. Előrehaladott esetben a fogorvos íny alatti fogkőeltávolítást végezhet.

Szájpenész ellen szájvíz

Szájpenész kialakulása általában antibiotikumos kezelés idején figyelhető meg. Az immunrendszer gyengülése állhat a háttérben, mely egyensúlyzavart okozhat a bélflórában, amely kedvező feltételeket kínál a gomba, a Candida albicans kialakulásához. Az orvos gombaellenes kezelést írhat fel, amelyet szigorúan be kell tartani. Ilyenkor is gondosan figyelni kell a szájhigiénére.

Egyéb tippek a tökéletes foghigiénéért:

 • Minden étkezés után 3 perccel mossa meg a fogait
 • Használjon puha fogkefét
 • Tisztítsa meg a nyelvét is, mely egy igazi baktériumfészek
 • Ne rágcsáljon édességet étkezések között a savak támadása miatt
 • Évente egyszer-kétszer látogasson el fogorvosához, még akkor is, ha nem gondolja, hogy problémája van
 • Felejtse el a cigarettát, mert a fogakon növeli a fogkő mennyiségét
 • Rágógumizzon (cukor nélkül) a szuvasodás elleni küzdelem fokozása érdekében.

Mire kell figyelni a szájvizek használata esetén?

A választék óriási a boltok és a patikák polcain. Törekedjen arra, hogy megbízható helyen, megbízható minőségű készítményt vásároljon.

Az összetevők tekintetében kérje ki szakember tanácsát, mert a hatóanyagok felszívódhatnak a nyálkahártyán és károsíthatják azt. Ügyeljen arra, hogy ne nyelje le a szájvizet, amely az emésztőrendszeren keresztül felszívódhat, és a bélfalat károsíthatja.

0 Tovább

Foghúzás után veszélyes a buszozás?

Teendők fogászati, szájsebészeti kezelés után

fogászat
Hogyan jutunk el a fogorvoshoz?

Egy fogászati kezelést követően felmerül a kérdés, szabad-e tömegközlekedést használni, és mire kell odafigyeni, hogy elkerülje a fertőzésveszélyt és a fájdalmas szövődményeket?

Az Ön jóléte és a beavatkozás utáni optimális gyógyulás érdekében érdemes néhány előírást betartani, amelyeket a fogorvosok javasolnak.

Ahhoz, hogy átlássuk a teendők fontosságát, először is mérlegelni kell a különbséget a beavatkozások komolyságát illetően.

Milyen szájsebészeti kezelésen esett át?

Egy egyszerű töméscserén való megjelenés nem igényel különösebb elővigyázatosságot, vagy kísérő személy bebiztosítását. Kezelés után nyugodtan folytathatja munkáját, használhatja a tömegközlekedést, ehet, ihat rövid időn belül a tömés megkeményedését követően.

Amennyiben érzéstelenítést alkalmaztak a kezelés során, érdemes megvárni az evéssel a zsibbadás eltűnését, mivel előtte elharaphatja a saját száját a páciens.

fogászat
Hogy utazzak fájós foggal?

Komoly beavatkozás, operáció

Komolyabb beavatkozás, gyökérkezelés, fogak lecsiszolása, vagy foghúzás, esetén már szükség lehet elővigyázatosságra. A helyi érzéstelenítés alkalmazása után, a fájdalom újra jelentkezésekor fájdalomcsillapítókat vehet igénybe, aminek szedését a fogorvosával megbeszélte.

A fog, vagy fog helye néhány napig-hétig érzékeny lehet a melegre és a hidegre.

Ez teljesen normális, mivel a beavatkozás, bár minimálisan, de traumát okozott a fognál.

Ezekre a komplexebb jellegű beavatkozásokra, amennyiben nagy izgalomnak éli meg, érdemes magával hívni egy kísérőt, aki segíti a hazajutásban, majd a pihenés biztosításában.

Nagyobb műtéti beavatkozás esetére, szájsebészeti műtét alkalmával viszont kifejezetten ügyeljen arra, hogy egy felelős személy elkísérje Önt a műtét napján.

Tömegközlekedés a fogászatra

Tömegközlekedés helyett részesítse előnyben taxi használatát, vagy autóval rendelkező jóbarát, hozzátartozó segítségét.

Kerülje mindenképpen a fertőzés veszélyének kockázatát! Mosson kezet alaposan, használjon kézfertőtlenítőt bármilyen közlekedési forma igénybevétele után és semmiképpen ne nyomogassa a sebet, vagy fájó, gyulladt ínyét, érzékeny fogát!

Az érzékenység, a fájdalom idővel fokozatosan csökkenni fog. Ha pár napon belül sem csökken a mértéke, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Mit tehet még az esetleges komplikációk elkerülése érdekében?

Amennyiben foghúzás, vagy sebészeti eljárás, implantáció után a vérzés megállításához kapott steril gézt a foghelyre, tartsa a szájában egy ideig, vagy cserélje ki az orvos javaslatai szerint, míg a vérzés meg nem áll.

Semmiképpen ne szívogassa a sebet, ne öblögessen a seb körül!

 • A műtét éjszakáján aludjon felemelt fejjel.
 • Szedje végig a kiírt antibiotikumot, fájdalom esetén vegye be a fogorvosa által felírt gyógyszert.
 • Kerülje pár napig a túl kemény, túl fűszeres vagy túl meleg ételeket.
 • Célszerű langyos folyadékokat inni.
 • Az első 24-48 óra során fontos elkerülni a köpködést, a szívószállal történő ivást vagy a dohányzást, a kialakuló véralvadék eltávolítását.
 • Duzzanat esetén jó hatású a jegelés, tegyen jégakut törlőruhába csavarva arcára óránként 10 percre.
 • Kerülje az apró szemű ételeket (például: rizs, málna. magvak) vagy kemény ételeket (például: diófélék). Válasszon puha ételeket, például tésztát, levest, sima joghurtot.


Minden beavatkozás után, a fogorvos tanácsait követve, igen fontos az alapos fogápolás, a kellő szájhigiénia fenntartása, és a szükséges kontrol vizsgálatokon való megjelenés.

0 Tovább

9 tipp, amivel megvédhetjük fogainkat a kávé ártalmaitól

Veszélyes a kávé?

kávé fogorvos szájhigiénia fogfehérítés tippek
Veszélyes a kávé a fogakra?

Tartsa fogait tisztán, anélkül, hogy feladná a kávé iránti szenvedélyét, ehhez íme 9 tipp, amelyek segítik megvédeni fogait a kedvenc ital által okozott foltokkal szemben.

Miért ártalmas a kávé fogaknak?

A zománc egy erős külső héj, amely megvédi a fogak többi rétegét, mikroszkopikus üregekkel van bevonva. Amikor az ételek és a folyadékok elakadnak ezekben az üregekben, foltok képződnek, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a fogak külső rétege elszíneződött. De minél tovább maradnak ezek a részecskék ezekben az üregekben, annál inkább hatnak a fog többi, mélyebb rétegeire. Tehát, minél több kávét iszik, és semmit sem tesz annak eltávolítása érdekében, annál mélyebbek lesznek a foltok. Ezektől a belső foltoktól már sokkal nehezebb megszabadulni, ezért érdemes ezeket megelőzni.

Fogmosás: az ellentámadás első lépése

A fogak foltjának elsődleges oka a felhalmozódás. A fogak fehérítő fogkrémmel történő mosása és a fogorvos általi rendszeres tisztítása a legjobb módszer a csúnya kávéfoltok megelőzésére. A gondos fogmosás és a professzionális kezelés alkalmazásával azonban mosolyát megőrizheti a fogorvosi látogatások között is. Emellett nem is kell feladnia a reggeli kávét.

kávé fogorvos szájhigiénia fogfehérítés tippek
Veszélyben fogaink.

Ne felejtsük el a fogselymet!

Nehéz olyan alapos fogtisztítást végezni, mint fogorvosa szeretné. Ha azonban naponta néhány percet áldoz rá, legalább reggel, és este, a fogselyem használata valóban jelentős hatással lehet a szája egészségére. Ezáltal megszabadul a plakktól, amely valódi mágnesként vonzza a foltosodást. Önmagában a fogmosás nem távolítja el az összes baktériumot a szájából. A maradék megkeményedhet és elkövesedhet, amely fertőzéseket is okozhat.

Igyon szívószállal

A folyadék kevésbé érinti a fogait, ha szalmával iszik. És minél kisebb ez a szalma, annál jobb. Ez természetesen a jeges kávéval történik, de a forró kávéval is nagyon jól működik.

Keverjen össze szódabikarbónát és a hidrogén-peroxidot

Készítsen saját fehérítőpasztát egy kevés szódabikarbóna és hidrogén-peroxid összekeverésével (ezt használja fogorvosa is a fogak fehérebbítésére). A paszta legyen elég folyékony. Ha túl szemcsés, túl sok szódabikarbónát tett bele - vigyázzon, akkor kockáztatja, hogy megkarcolja a fogak zománcát.

Adjon tejet a kávéjához

Bizonyos vizsgálatok eredményei szerint a tej enyhítheti a kávé foltosító hatásait, mivel a tejben levő fő protein, a kazein, összekapcsolódik a tanninokkal, amelyek a foltosodást okozzák, ezáltal megakadályozván kialakulásukat.  legjobb eredmény elérése érdekében tegyen kávéjába zsírtartalmú tejet; a szójatej nem lesz hatékony.

Igyon vizet minden kávé között

Egyetlen kortynyi vízzel lemoshatja a foltosító folyadékokat, mielőtt azok elkezdenek a fogakra rakódni. És bár a tudomány azt mondja, hogy a kávé nem hidratálja szervezetünket, ez még mindig remek módja annak, hogy több folyadékot igyunk a nap folyamán.

Gyorsan nyelje le feketéjét

Tegyük fel, hogy Ön és kollégája kávét isztak, amikor megérkeznek az irodába. Öt perc alatt nyeli le kávéját, miközben kollégája két órán át kortyolgatja ugyanazt a mennyiséget. Ön járt jobban! Fogai kevésbé lesznek festettek. Mivel munkatársa fogai sokkal hosszabb ideig voltak kitéve a kávénak, jobban elszíneződtek. A foltosodás erőssége csökkenthető, ha egy jó pohár vizet iszik közvetlenül a kávé után.

Szájvíz almaecettel

A savas almaecet fehéríti a fogakat és eltávolítja a foltokat, de maró hatású is lehet. A fogorvosoknak nagyon nehéz felbecsülni ennek a módszernek a kockázatait és előnyeit anélkül, hogy tudnák az ecetsav savasságát, valamint a szájvíz használatának hosszát és gyakoriságát. Ezért inkább óvatosnak kell lennie ezzel a módszerrel.

Rágjon cukormentes rágógumit

Űzze el a kellemetlen lehelet és tísztítsa fogait cukormentes rágógumizással

A rágógumi serkenti a nyál kiválasztódását, és a nyál letisztítja a fogakról az ételmaradványokat és a plakkot.

0 Tovább

Fogászati egészség a kor előrehaladtával

Miért olyan fontos a kor előrehaladtával a fogászati egészség?

 

Fogászat idős korban

A rossz foghigiénia bármely életkorban súlyos következményekkel járhat és erőteljesen befolyásolhatja mindennapi életünket, általános egészségi állapotunkat, fogászati beavatkozás szükségességét jelentheti. A kellemetlen lehelet, a hiányos fogazat életkortól függetlenül is jelentősen befolyásolja a magabiztos fellépést, méghozzá igen kedvezőtlen mértékben.

Nincs megnyerő mosoly vállalható fogazat nélkül. Nincs egészség jó rágás, jó emésztés nélkül. Érdemes tehát a fogaink állapotára életünk bármely szakaszában fokozottan odafigyelni.

Mikor kezdődik a probléma a fogakkal?

40 éves kortól ez fokozottan érvényes, mivel ekkortájt az orális struktúrák változásokon mennek keresztül. Az idő múlásával a zománc elveszíti fényét, erodálódik, (főként a nők esetében) törékenyebbé válik, könnyebben elhasználódik. Ez a gyengülés is elősegíti a fogérzékenység és a szuvasodás kialakulását.

A csonttömeg az életkorral, és bizonyos betegségekből kifolyólag csökkenhet, és az egyes fogak közötti csont törékenyebbé válik. Ez a folyamat általában lassú és egészséges szájban kevésbé észlelhető, de nem szabad alábecsülni.

A fogvesztés kockázata növekszik tehát az életkorral, de kivédhető, mivel elsősorban olyan periodontális betegségek és szuvasodás okozza veszteségüket, melyek rendszeres és szakszerű kezeléssel megelőzhetőek.

Ezért fontos a fogászati egészséget megőrizni egész életünk során, különösen az életkor előrehaladtával.

A jó fogászati egészség az idősödő emberek autonómiájának megőrzése érdekében is nagyon fontos

 • Nem elhanyagolható tény, hogy csak egészséges fogakkal küzdhetünk a fogak elvesztésével járó autonómia elvesztése ellen. A szájüreg állapotának romlásával idős embereknél fokozódhat a függőség érzése.
 • Fogaik állapota hatással van az étrendjükre is, hiszen a rágás és a nyelés nehezebbé válik, ha a fogazat rossz, vagy hiányos. Márpedig, az egészséges és a változatos étrend bevitele elengedhetetlen az egészséges száj és a jó, általános erőnlét fenntartásához. A jó emésztés előfeltétele a jól megrágott étel, ennek hiányában az anyagcsere, a táplálék felszívódása, foldolgozásának minősége is romlik.
 • A táplálkozás örömének elvesztése étvágyuk csökkenéséhez és alultápláltsághoz vezethet.
 • Ezenkívül, a rossz orális egészség befolyásolhatja a beszédüket is, ami önértékelési és kapcsolati problémákhoz vezethet. Az elszigetelődés és magány érzése pedig tovább ronthatja általános egészségi állapotukat is.
 • Ehhez társulhat a hiányos fogazat miatti szégyenérzet, ami miatt nem szeretnek szakemberhez fordulni, így egyre nehezebb kilépni ebből az ördögi körből.

A jó foghigiénének és a rendszeres fogorvosi látogatásoknak, karbantartásnak köszönhetően azonban az időskorúak száj egészségi állapotának romlása teljesen elkerülhető és ezáltal megőrizhető méltóságuk, egészséges emésztésük és jó szociális, társas életet élhetnek.

 

Fogászati egészség és fogorvos igénybevétele a kor előrehaladtával.

0 Tovább

Facebook oldalunk

Goldendental fogászat és fogorvos

blogavatar

A tökéletes mosoly titka az ápolt fogsor, melyhez nem elegendő az egészséges életmód és a rendszeres szájápolás, időről-időre el kell látogatni a fogorvoshoz. Fogászati és szájápolási kérdésekkel ismerkedhetsz meg blogunkban.

Utolsó kommentek

Friss fogászati hírek