Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Házi kedvenceinknek is kell fogászati ellátás

Kiskedvencek fogorvosa

A kisállatoknak is kell fogorvos

Az állatorvosi fogászat egy dinamikusan fejlődő és egyre inkább virágzó tudományág az állat-egészségügy területén.

De szükség van valóban fogászati kezelésre az állatoknak is?

Mi az állatorvosi fogászat?

A fogászat, vagy pontosabban az állatorvosi fogászat a fogakat, a szájüreget, az ajkakat, a nyelvet, a szájpadot, az állkapcsokat és a rágóízületeket érintő összes probléma kezelésére szolgál.

A fogak hasonló felépítéséből kifolyólag az állatoknál is előfordulhatnak mindazon elváltozások, melyekkel a humánfogászat foglalkozik.
Háziállataink azonban nem tudják tudtunkra adni, ha érzékenyek a fogaik, vagy letörött valamelyik fogból egy darab, ezért érdemes figyelni a viselkedésüket, mert ugyanúgy szenvedhetnek a fogaikkal kapcsolatos problémáktól, mint mi, emberek.

Mely állatoknak szükséges a kezelés?

Különböző tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy például a 3 évesnél idősebb kutyák 80% -ánál és a macskák 70% -ánál gondozást igénylő orális problémák vannak.

Az állatorvosok elkötelezettek a kisállatok orális egészsége mellett, hiszen a gyakori szájproblémák a kisállatoknál sok szenvedéssel járhatnak és megakadályozzák a megfelelő táplálásukat.

A kutyák és macskák minőségi fogászati ellátása során az állatorvos ugyanazt a felszerelést és technikákat használja, mint az emberek fogorvosa.

Mikor és miért keresse fel az állat-fogorvost?

  • A kezelő állatorvos általában alaposan átvizsgálja kis kedvencét, és rámutathat olyan szájproblémára, amelyhez szakvélemény vagy speciális kiegészítő vizsgálatok elvégzése szükséges (fogröntgen, szkenner ...)
  • Ha kutyájának vagy macskájának szájkárosodás jelei láthatóak: rossz lehellete van, evéskor fájdalom jeleit mutatja, visszautasítja a táplálkozást, nyüszít evés közben, vérzés jelei láthatóak a szájüregében, törött fogat látni.

Melyek a leggyakrabban előforduló állat fogászati panaszok?

  • Állkapocs- vagy szájpad problémák, fertőzések
  • Állkapocs vagy szájpad daganat
  • Nem megfelelő szájpad záródás
  • Harapási rendellenességek
  • Kitört, eltört fog
  • Károsodott, meggyengült fogazat idősebb állatoknál
  • Ínygyulladás

Amennyiben a fent említett tünetek alapján úgy ítéli meg, hogy fogorvosi vizsgálatra van szükség, ne habozzon szakemberhez fordulni kedvencével.

A fogorvosi konzultáció magában foglalja:

A kutya, macska, vagy egyéb kisállat fogainak átvizsgálását, rejtett problémák röntgennel történő diagnosztizálását, kórtörténetük rögzítését.
Mivel az állatok nem tudnak értő partnerként viselkedni, nem értik mi történik velük és nem tűrik az esetleges fájdalom okozását, így már a vizsgálat során, vagy a kezelés idejére általános érzéstelenítés válhat szükségessé. Ennek igénybevételéhez az állatnak üres gyomorral kell érkeznie.

A pontos diagnózis tudatában a terápiás javaslat többféle alternatívát jelenthet. Szükséges lehet gyógyszeres kezelés, vagy akár sebészeti beavatkozás is. A terápiás javaslat függ az állat korától, általános állapotától, a kár mértékétől. A helyes döntés meghozatalához minderről kérjen részletes tájékoztatást az állat gazdája, még mielőtt elfogadná a kezelés megkezdését.

Miután kedvenceink gyógyítása igen költséges lehet, nagyon fontos szerepe van kisállatok esetében is a megelőzésnek. Kiemelkedő jelentőségű a helyes, minőségi táplálkozás biztosítása, a cukrozott élelmiszerek teljes kerülése, a fogaik alapos tisztítása. A rendszeres állatorvosi vizsgálattal lehetséges a problémák mihamarabbi feltárása, és azok költséghatékony orvoslása.

0 Tovább

Fertőtlenítés járvány idején a szájsebészeten

Higiénia és fertőtlenítés fontossága a fogorvosnál, fohgászaton

Járvány idején fontos az alapos fertőtlenítés

Az egészségügyi dolgozók személyes védelme mellett az orvosi és sebészeti eszközök kezelése, fertőtlenítése képezi a legfontosabb teendőt annak érdekében, hogy maximálisan eleget tegyenek a higiénia és az aszepszis követelményeinek, s ezzel kizárják a lehetséges fertőzések kockázatát a fogorvosi rendelőben.

A megkerülhetetlen protokol tehát az aszeptikus lánc alkalmazása - higiénia - fertőtlenítés - tisztítás - sterilizálás.

Az orvosi és sebészeti berendezések kezelésénél az aszeptikus lánc alkalmazását értjük minden olyan eszköz esetében, amely érintkezésbe kerül egy műtéti sebbel, szöveti folyadékkal vagy a páciens szájüregével.

A lényeg, hogy az aszeptikus lánc érvényesül az anyagok, eszközök felhasználásának számos szakaszánál, elválaszthatatlanul egymástól, és végül az anyag steril állapotához vezet.

Melyek ezek a lépések?

Az általános higiénia betartásán, a rendszeres takarításon, alapos kézmosáson, a köpeny cseréjén túl, a fertőtlenítésen van az egyik legnagyobb hangsúly.

A fertőtlenítés olyan művelet, amelynek pillanatnyi eredménye van, mely kiküszöböli, megöli vagy gátolja a mikroorganizmusokat. Ennek a műveletnek az eredménye az adott művelet időpontjában jelenlévő mikroorganizmusokra korlátozódik. Pl a pakoló asztalka fertőtlenítő spray-vel, klór-dioxid oldattal való lefújása.

Az ily módon történő szennyezésmentesítés az első kötelező eljárás, amelyet a szerves anyagokkal és a mikroorganizmusokkal szennyezett tárgyakra és anyagokra kell alkalmazni.

Rutin tevékenység, melynek célja egyrészt, hogy a kezelő személy megvédje magát a szennyezett eszközökkel való érintkezéstől, másrészt, hogy a páciensre ne kerülhessen át egy előző betegről “ott ragadt” mikroorganizmus, baktérium.  

Miért van a fertőtlenítésnek jelentősége?

A vírusok és fertőző ágensek gyors inaktiválása, a műszereken lévő mikroorganizmusok kezdeti populációjának csökkentése megkönnyíti a későbbi tisztítást, így a sterilizálás folyamata előtt alapvető jelentőségű a sikeres végeredmény biztosításában.

Melyek a fertőtlenítés, tisztítás lépései?

A legegyszerűbb módszer a tálca egészének a fertőtlenítő folyadékba merítése a tisztítandó összes felszereléssel. Az eszközöket olyan speciális fertőtlenítés alá kell vetni, amelynek aktív hatóanyaga antimikrobiális tulajdonságai és ezért hármas hatása miatt fertőtlenítő, tisztító és korróziógátló, például klór-dioxid. Ennek eredményeként a baktériumok, beleértve a mikobaktériumokat, gombákat és vírusokat, inaktiválódnak és nem terjednek tovább.

A vér, a nyál, mint fertőző ágensek, a folyadékban feloldódnak, amely lehetővé teszi az optimális tisztítást a fertőtlenítő szerben. Az azonnali tisztítás megakadályozza a vér száradását a műszereken, és így elkerülhetők az ezeket a műszereket alkotó fémek korróziója.

Az alkalmazott szennyeződésmentesítő oldatban az ajánlott áztatási idő 30 perc. Nagyon fontos tiszteletben tartani a fertőtlenítő oldat higítására vonatkozó előírásokat, és használatának időtartamát.

Áztatás után a műszereket alaposan le kell öblíteni folyó víz alatt, el kell távolítani a maradványokat róluk, majd  száraz törlőkendővel meg kell törölni őket csomagolás előtt.

A csomagolás azért fontos, mert a be nem csomagolt műszereket nem lehet védeni a környezeti szennyeződésektől, amint a sterilizáló ajtó kinyílik.

A folyamat utolsó etapja a sterilizálás

A sterilizálás a mikrobiális és vírusos szaporodás bármilyen képességének visszafordíthatatlan megszűnésével jár.
A legáltalánosabb módszer az autokláv használata, mert gazdaságosabban elérhető a sterilizálás minősége, relatíve gyors, nem mérgező és mindenekelőtt hatékony eszköz.

A sterilizálás lényege, hogy a sterilizálási ciklus csak akkor kezdődik, amikor a szekrény belső hőmérséklete elért egy bizonyos fokot, és bizonyos idő szükséges ahhoz, hogy az összes mikroorganizmus, beleértve a spórákat is elpusztuljon.

Fontos továbbá, hogy a sterilizálás dátumát a dobozokon vagy tasakokon feltüntesse, mielőtt tárolná őket. A tárolás során védeni kell az eszközöket a későbbi szennyeződés lehetőségétől, és a lejárati időn túl tilos a felhasználásuk, újra kell csomagolni és sterilizálni őket.

 

Fertőtlenítés és tisztítás járvány idején a szájsebészeten. Néhány további érdekes téma, melyet mindenki számára ajánlunk: fertőtlenítés az iparban, szájsebészet sterilizálás, fogorvos Budapest, fogászat árak, szakszerű tisztítás, klór-dioxid beszerzése.

0 Tovább

Fogászati ellátás, e-recept kiváltása a járvány ideje alatt

Praktikus és hasznos tanácsok a fogorvostól

E-recept használata a fogorvosnál

A koronavírus járvány terjedése a kormány által meghozott szigorításokat eredményezett az egészségügyi ellátások terén is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott közleménye alapján a betegellátás határozatlan ideig szünetel, ez alól csak a sürgős szükség képez kivételt, a fogászti ellátásban is.

A kialakult járványügyi helyzet miatt kérik, hogy aki teheti, halassza későbbre kivizsgálását, és függessze fel terápiáját a fogorvosnál. A magánrendelőkben történő fogászati kezelésekre, megkezdett terápiákra ugyanez vonatkozik.

Természetesen, továbbra is folyamatosan biztosított a betegek sürgősségi ellátása, a gyógyszerek felírása és kiadása. Krónikus betegségek esetén, a már beállított, vényköteles gyógyszerek felírása megtörténhet személyes rendelői találkozó nélkül is az elektronikus receptírás adta lehetőséggel. A különféle ellátások esetében tehát megoldható, hogy a gyógyszerek kiváltását hozzátartozó intézze, így a veszélyeztetett, idősebb korosztály számára megoldható az izolálódás, a patikákban megforduló sokaság elkerülése.

Hogyan lehetséges ez? Hogyan működik az elektronikus rendszer? Hogyan működik az e-recept?

eRecept

Az eReceptet orvos írja saját számítógépes programjával, ami felkerül egy adatbázisba (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér). Innen lehet lekérni a beteg érvényes vényeit, és a kiváltás után itt kerül rögzítésre a kiadott készítmény.

Hogyan lehet kiváltani e receptet? Mi változott az eredeti szabályozáshoz képest?

Az e-egészségügyi rendszer mellett megmaradt továbbra is a papíralapú vénykiadás is.

Az e receptek kiváltását továbbra is megteheti a páciens maga, TAJ kártyájának és személyi igazolványának bemutatásával. A hozzátartozó azonban csak felírási igazolással tehette ezt meg eddig.

Mi a felírási igazolás?

Az orvos által kiállított és kinyomtatott felírási igazolás a jelenlegi papír vényekhez hasonló, más személy receptjeinek kiváltására szolgál, lehetővé teszi a kiváltást TAJ szám megadása nélkül.

2020. január 1-jétől az orvos, fogorvos csupán a beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciens részére köteles felírási igazolást készíteni és átadni a gyógyszerek felírását követően.

A veszélyhelyzetre tekintettel azonban egyszerűsödtek az e gyógyszerkiváltás szabályai. Március 13-tól kezdődően bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit felírási igazolás és meghatalmazás nélkül. Csupán a beteg TAJ-számát kell bemondani, és saját személyazonosító adatait kell hitelt érdemlően igazolnia. A patikák rögzítik a gyógyszert átvevő személy adatait, és ezután kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

Változott a patikák nyitvatartása?

A patikák nyitvatartása egyelőre változatlan, általánosságban biztosított a zavartalan gyógyszerellátás. Azonban a betegek és a gyógyszertárak alkalmazottainak védelme érdekében fontos odafigyelni a helyzet kockázataira. Javasolt a kellő távolságtartás a patikában történő sorbanállás ideje alatt, és indokolt védőmaszk használata légúti betegséggel küzdők számára. Természetesen, egészséges emberek is tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy az utcáról, boltokból, ne vigyenek haza kórokozót, és azt ne adják át hozzátartozóiknak. Elengedhetetlen az alapos kézmosás, esetlegesen szennyezett ruházat izolálása, mosása, használati tárgyak lefertőtlenítése.

0 Tovább

Befolyásolja-e az ajakherpesz a fogászati kezelést?

Vírusok a fogászaton

A herpeszt is egy vírusfertőzés okozza

Az ajakherpesz egy kellemetlen típusú hólyagos bőrelváltozás, melyet a herpes simplex vírus okoz. Sokféle variációban találkozhatumk vele, előfordulhat az arcon, az ajkakon, az orrban, vagy a szájüregben. A herpesz megjelenését égő, bizsergő érzés kíséri.

Az első megfertőződés, már gyermekkorban, többnyire tünetmentesen lezajlik, de az ismétlődő fertőzés komoly panaszokkal járhat. A szekunder gyulladást a vírusok újbóli aktivizálódása okozza, jellegzetes tünetek a viszkető, majd kisebesedő folyadékkal telt hólyagok. A populáció nagy része vírushordozó, de a tünetek általában csak az arra hajlamosaknál jelentkeznek.

A vírus reaktiválódásának oka ma még sok esetben feltáratlan mnarad, és nagyban egyéni hajlam függvénye, de kiválthatja napszúrás, gyomorrontás, stresszes időszak, menstruáció, vagy az immunrendszer általános gyengesége, lázzal járó betegségek.

Mi a teendő a tünetek észlelésekor?

  • Mindenekelőtt kerüljük a szomszédtól hallott házipraktikákat! A hólyagokat kizárólag az erre kifejlesztett kenőccsel kenjük, ne nyomogassuk, ne szúrjuk ki azokat, mivel így felgyorsíthatjuk a betegség szétterjedését, és felülfertőződést okozhatunk.
  • Javasolt a minél gyakoribb kézmosás
  • Kerülendő az edények, evőeszközök, poharak, szájhigiénés eszközök elkülönített használata
  • Kerüljük a gyermekekkel való szoros testi érintkezést
  • Ügyelni kell az ajkak jó hidratáltságára.

Mikor kell orvoshoz fordulni a herpesz okozta problémával?

A vírusfertőzés általában 7-10 nap alatt magától tünetmentessé válik. Bizonyos esetekben azonban ajánlott konzultálni háziorvosával:

  • Amikor a sérülés nem gyógyul
  • Ha gyakori ismétlődést tapasztal
  • Ha nagy fájdalom vagy láz kíséri
  • Ha a szeme érzékennyé válik a fényre, a fertőzés valószínűleg elérte őket
  • Ha az orr elzsibbad a felső ajak nyomására.

Ma még nem állnak rendelkezésre olyan gyógyszerek, amelyek végleg kiküszöbölik a herpeszvírust, de a vírusellenes kenőcsök vagy orvos által felírt tabletták enyhíthetik a tüneteket és lehetővé teszik a visszatérések időtartamának és gyakoriságának csökkentését.

Szabad fogorvoshoz menni herpesz vírus fertőzéssel?

Ha már egyeztetett időpontot fogorvosával, és azt gondolja, hogy a herpesz miatt lemondja, ne tegye, fogorvosa segíthet a tünetek enyhítésében!

Lézeres kezeléssel elérhető a fertőzés kialakulásának megállítása és sok esetben a vírus visszatérésének kivédése.

Ha már bizsergő, égő érzést tapasztal, a lézerkezelés kisebb pikkelyt képez anélkül, hogy átmenne a fertőzés a hólyagos szakaszon, és ezáltal gyorsabban gyógyul. A herpesz utolsó szakaszában a lézerkezelés elősegíti a gyógyulást és a tünetek azonnal megszűnnek. Minél gyakrabban használják a lézeres eljárást a vírusok megállítására, annál kisebb az ismétlődés esélye.

Fertőző?

A herpeszes fertőzés igen gyorsan terjed, nagyon fertőző. Az érintett körül élők számára ezért javasolt, hogy elhatárolódással védjék magukat, alaposan és gyakran mossák meg a kezüket, és a gyermekek ne érintkezzenek velük. Fontos, hogy a várandós nők ne kerüljenek kapcsolatba a herpeszes fertőzöttel. Szerencsére ez a betegség csak néhány napig tart, azonban a vezikulák eltűnése után még 2-3 napig indokolt az óvatosság.

0 Tovább

Hogyan és milyen szájvizet használjak?

A fogász tanácsai: Mikor javasolt a szájvíz használata?

Milyen szájvizet használjak?

Az általános egészségünk iránti igény szerves része fogaink épségének megőrzése. Napjainkban igen sok termék használatával járulhatunk hozzá fogaink egészségének és az orális higiénénk fenntartásához. Ilyenek például a fertőtlenítő hatású folyadékok, a különböző szájvizek, melyek segítenek a szájüregben található baktériumok és vírusok elpusztításában, ezáltal rendszeres használatukkal kivédhetjük a fogszuvasodást, az ínygyulladást, megszüntethetjük a kellemetlen leheletet. A baktériumok számának csökkentésével mérséklődik a fogakra tapadt lepedék és fogkő képződése.

Általános alkalmazásukon túl, a fogorvosok javaslata szerint az alábbi esetekben kifejezetten indokolt a használatuk:

Afták megjelenésekor, amikor kicsi, fájdalmas fehér hólyagot észlel a nyálkahártyán, az ajkakon vagy a nyelven, amely nagyon kellemetlen, égő érzéssel jár.

Az afta kialakulásának okai ismeretlenek, összefügghet az immunrendszer legyengülésével, helytelen fogmosási technikával, kiválthatják bizonyos ételek, stressz, fáradtság vagy menstruáció érkezése. Amennyiben nem múlik el magától néhány napon belül, beszéljen fogorvosával, kerülje a fűszeres, túl forró vagy savas ételeket, és soha ne próbálja átszúrni őket!

Rossz lehelet esetén hatékony módszer a szájvíz alkalmazása addig is, míg eljut szakemberhez, és kiderül a kellemetlen panaszok kiváltó oka.

Szájápoláshoz használt szerek és eszközök

Kellemetlen szájszagot kiválthat a túlzott alkohol és cigaretta fogyasztása, bizonyos ételek fogyasztása, vagy emésztési problémák, de az esetek többségében szuvas, sérült fog áll a probléma hátterében.

A megfelelő szájhigiéné biztosítására továbbra is az első számú teendő a fogak és a nyelv tisztítása naponta legalább kétszer és emellett használni fertőtlenítő folyadékot. A nem szűnő probléma esetén érdemes mielőbb felkeresni a fogorvosát.

Fogínygyulladás megelőzése

Fogínygyulladás általában elhanyagolt szájhigiéné miatt alakul ki a fogkő miatt. Az ínygyulladást baktériumok okozzák. A vörös és duzzadt íny könnyen vérzik, majd a kezeletlen ínygyulladás súlyosabbá válhat, és a fogak elvesztéséhez vezethet.

Megelőzésképpen szükséges az ételmaradékok alapos eltávolítása minden étkezés után, a fogselyem és a szájvíz pedig segít a higiéné maximális elérésében, elősegíti az ínygyulladás megelőzését. A fogorvosnál végzett rendszeres fogkőlevét szintén kiemelkedő jelentőségű. Előrehaladott esetben a fogorvos íny alatti fogkőeltávolítást végezhet.

Szájpenész ellen szájvíz

Szájpenész kialakulása általában antibiotikumos kezelés idején figyelhető meg. Az immunrendszer gyengülése állhat a háttérben, mely egyensúlyzavart okozhat a bélflórában, amely kedvező feltételeket kínál a gomba, a Candida albicans kialakulásához. Az orvos gombaellenes kezelést írhat fel, amelyet szigorúan be kell tartani. Ilyenkor is gondosan figyelni kell a szájhigiénére.

Egyéb tippek a tökéletes foghigiénéért:

  • Minden étkezés után 3 perccel mossa meg a fogait
  • Használjon puha fogkefét
  • Tisztítsa meg a nyelvét is, mely egy igazi baktériumfészek
  • Ne rágcsáljon édességet étkezések között a savak támadása miatt
  • Évente egyszer-kétszer látogasson el fogorvosához, még akkor is, ha nem gondolja, hogy problémája van
  • Felejtse el a cigarettát, mert a fogakon növeli a fogkő mennyiségét
  • Rágógumizzon (cukor nélkül) a szuvasodás elleni küzdelem fokozása érdekében.

Mire kell figyelni a szájvizek használata esetén?

A választék óriási a boltok és a patikák polcain. Törekedjen arra, hogy megbízható helyen, megbízható minőségű készítményt vásároljon.

Az összetevők tekintetében kérje ki szakember tanácsát, mert a hatóanyagok felszívódhatnak a nyálkahártyán és károsíthatják azt. Ügyeljen arra, hogy ne nyelje le a szájvizet, amely az emésztőrendszeren keresztül felszívódhat, és a bélfalat károsíthatja.

0 Tovább

Facebook oldalunk

Goldendental fogászat és fogorvos

blogavatar

A tökéletes mosoly titka az ápolt fogsor, melyhez nem elegendő az egészséges életmód és a rendszeres szájápolás, időről-időre el kell látogatni a fogorvoshoz. Fogászati és szájápolási kérdésekkel ismerkedhetsz meg blogunkban. Esztétikai fogászat és fogorvos Budapest 13. kerület.

Utolsó kommentek

Friss fogászati hírek