Megfájdul a fogad a hidegtől? - a fogorvos válaszol

Fogfájás kezelése Budapest

A hideg, ködös idő nem csak a hangulatunkra hat negatívan,  de az egészségünket is kedvezőtlenül érintheti. Ismerős érzés: amikor fázunk, érzékenyebbé, ingerültebbé is válunk, lassul az anyagcsere, még a fogaink is belesajdulnak a hidegbe. Tehetünk ellene vajon? Erre keressük a választ a budapesti fogászat fogorvosával.

Mit tegyünk, hogy kivédjük a hideg előnytelen hatásait?

  • Az immunrendszerünket jó előre készítsük fel a hideg évszakra vitaminban és tápanyagban gazdag étrenddel. Hiába vagyunk kevésbé szomjasok, figyeljünk a rendszeres folyadékpótlásra is - ez a fogorvos tanácsa!
  • A frontok, a hirtelen hőmérsékletesés, a légnyomás hatása, a páratartalom erős ingadozása az egészséges szervezetre is nagy terhet ró. Ahhoz, hogy szervezetünk jobban megküzdjön az időjárás viszontagságaival szemben, megerősíthetjük védekezőképességünket szabadidős tevékenységekkel, sportolással is. Kifejezetten ajánlott hűvösebb időben is mozogni, feltöltődni a napsütéses órák alatt! Túrázzunk, kocogjunk rendszeresen, hódoljunk a téli sportoknak! Ne hagyjuk testünket eltunyulni, a fittség a hangulatra is kihat. “Ép testben ép lélekkel” könnyebb átvészelni a kevésbé kedvelt hónapokat.
  • Öltözködjünk mindig az időjárásnak megfelelően, különös tekintettel szeles időben.
  • A betegséggel küzdők, a frontokra érzékenyek igen sokféle panaszról számolnak be ilyenkor. Körültekintően kell eljárni olyan esetekben, ahol a hideg súlyosbító tényező lehet az alapbetegségre nézve. Otthonunkban is megoldható a mozgás: tornázni, szoba biciklin edzeni lehet személyre szabottan is a kezelőorvos ajnlása szerint. Ne felejtsünk el azonban rendszeresen szellőztetni, hogy a fertőzések lehetőségét elkerüljük, így a fogorvoshoz sem gyakran kell majd mennünk.

Miért fáj a fog hidegben?  Mit tegyél?

Se szeri, se száma a rengeteg tünetnek, ami  a hideg időjárásnak tudható be. Az izületi panaszoktól kezdve a fogfájáson át mindenre van példa. A budapesti fogászat és a traumatológia is több sürgős esetet kap ilyenkor.

 A fogfájás és a fogérzékenység jelzésértékű lehet. Sokakban fel sem merül, hogy nem csak a hideg levegő okozhatja a fog hirtelen nyilallását.

1. A légnyomás okozhat fogászati problémákat. Az atmoszférikus nyomás kiválthat arcüreg-, középfül-, sőt fogfájást is. Miután közös idegpályán osztoznak a felső, hátsó fogak és az arcüreg, egyszerre sajdulhat bele a fél arcunk is akár a hidegbe. Érdemes megejteni egy fogászati ellenőrzést a megnyugvás érdekében.

2. Meglévő, akár rejtett fogászati elváltozás esetén különösen gyakori jelenség a fogfájás és a fog érzékeny reagálása a hidegre. A sérült a fog, a fogideg érintettsége igen fájdalmas is lehet, ismétlődő panasz esetén érdemes mielőbb felkeresni a fogorvost, aki elejét veszi a probléma súlyosbodásának.

3. A fogkő jelenléte okozta szuvasodás, vagy súlyosabb esetben a gyulladás miatt visszahúzódott íny szintén nem várhat, amíg a hideg miatt elviselhetetlen tünetek jelentkeznek. A fogínysorvadás miatt szabaddá vált fognyak igen érzékenyen reagál fizikai behatásokra. A lüktető fájdalom csak fogorvosi beavatkozással szüntethető meg. Kezelés hiányában fogágybetegség, a fog kilazulása, majd kiesése várható.

4. A fogcsikorgatás okozta kopások, sérülések következtében kialakuló fogérzékenység gyakori panasz. Amennyiben a fog kemény, külső szövete sérül, a fogban lévő csatornákon a külső ingerek  eljutnak egészen az idegekig. A fog ilyen esetben a hidegre, a légnyomás változására nyilalló, lüktető fájással reagál.

 

Miért fáj a hidegben a fogam, mit tegyek? Néhány további érdekes és izgalmas téma: fogfályás kezelése a 13. kerületben, fogorvos Budapest árak, esztétikai fogászat 13. kerület, esztétikai fogászat és szálysebészet, magán fogorvos.