Milyen fura szerszámokat használ a fogorvos?

Fogászat Budapest eszközök
Fogászati eszközök Budapest

Gondolta volna, hogy egy fogászati rendelőben helyet kapnak véső, bárd, kapa, kanál formájú eszközök, illetve faragó és gyémántfúró? Elképesztő, mikkel dolgoznak a fogorvosok.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az említett eszközök nem pont ugyanúgy néznek ki, mint amit más szakmák gyakorlói, vagy az ezermesterek használnak. Viszont haonló célt szolgálnak, lehetővé teszik, hogy fúrással, faragással a fog megmunkálásával visszállítsák annak egészségét.

Fogszuvasodás kezelése a fogászaton

A leggyakrabban fogszuvasodás panasszal fordulnak az emberek a fogorvoshoz. Azt hinnénk, hogy mi sem egyszerűbb, mint valami kaparóval kitisztítani egy károsodott fogat és betömni azt. Nézzük csak meg közelebbről ezt az eljárást:

Egy fogtömés kivitelezése

A beteg fog vizsgálatához először is szükségesek speciális eszközök a fogászaton (pl.fogászati tükör). Az állapotfelméréshez alkalmazott műszerek esetében nagyon fontos, hogy a szájüreg vizsgálatára alkalmasak legyenek. Jellemzően hosszú a nyelük, jól kézbe simulnak és jól forgathatóak.

A probléma fogászati feltárását követően kezdődik a fertőzött fogrész kitisztítása, a betömendő üreg kialakítása (cavitas). A probléma súlyosságától, a fog károsodásának mértékétől és milyenségétől függően a fogorvosok gépi rásegítéssel, vagy pusztán kézi eszközökkel érik el a kívánt eredményt.

A  cavitas kialakítása történhet tehát gép által forgatott műszerekkel, és kézi eszközökkel egyaránt.

Az eljárás során a sérült zománcot és a felpuhult dentint eltávolítják kaparással, véséssel, vájolással, vagy fúró (akár gyémántfúrók) segítségével.

Fogak tömése a fogorvosnál

A fogak betömése során száraz, baktériumszegény és steril körülményekre van szükség.

Izoláló eszközökkel biztosítható a kórokozókkal teli nyál távoltartása. A kofferdám izolálás tulajdonképpen a fog köré illesztett kis gumilepedő alkalmazását jelenti. Így akadályozható meg, hogy a fogból kitisztított fertőző, vagy mérgező anyagok ne érintkezzenek a fog körüli szövetekkel.

Ahhoz, hogy a szájfenéken összegyűlt nyálat ne nyelje le a beteg a fogból kikerült káros anyagokkal, törmelékekkel együtt, folyamatos nyálszívásról kell gondoskodni. Ennek az eszköznek exhaustor a neve.

Fogtömés a fogorvosnál

A kitisztított cavitasba tömőanyag kerül, amit általában üveglapon kevernek meg.

A tömőműszerek kétvégűek, az eltérő munkavégek biztosítják a a különböző funkciók ellátását. Úgy forgatják a fogorvosok ezeket az eszközöket, hogy a zsonglőrök is megirigyelnék. Elképesztő formájú szerszámvégek segítik a tömő munkát, az eszközök vége funkciójuktól függően lehet lapos, enyhén kiszélesedő gömb, vagy körte alakú, esetleg lencse végződésű.

Ezekkel a speciális szerszámokkal a fogorvos könnyedén beviszi az üregbe a tömőanyagot, majd tömöríti, egyengeti, lesimítja azt.
 
Matrica a fogászatban?

A fogorvosok által használt matricákat persze ne úgy képzeljük el, mint amit a gyerekek a füzetbe ragasztanak. A fogászati matricák arra szolgálnak, hogy a fogak oldalsó felszínein preparált, tahát egy oldalon nyitott üregeket körülhatárolják a töméshez. Ezáltal biztosítható, hogy a tömőanyag megfelelően tömöríthető legyen, így időtálló megoldást tudjon nyújtani.

 

Elképesztő fogászati eszközök klinikai leírása. Néhány további érdekes téma: fogorvosi kezelés, esztétikai fogászat, fogászat Budapest árak, fogászati eszközök alkalmazása, 13. kerületi szájsebészet.