Kiskedvencek fogorvosa

 

A kisállatoknak is kell fogorvos

Az állatorvosi fogászat egy dinamikusan fejlődő és egyre inkább virágzó tudományág az állat-egészségügy területén.

De szükség van valóban fogászati kezelésre az állatoknak is?

Mi az állatorvosi fogászat?

A fogászat, vagy pontosabban az állatorvosi fogászat a fogakat, a szájüreget, az ajkakat, a nyelvet, a szájpadot, az állkapcsokat és a rágóízületeket érintő összes probléma kezelésére szolgál.

A fogak hasonló felépítéséből kifolyólag az állatoknál is előfordulhatnak mindazon elváltozások, melyekkel a humánfogászat foglalkozik.
Háziállataink azonban nem tudják tudtunkra adni, ha érzékenyek a fogaik, vagy letörött valamelyik fogból egy darab, ezért érdemes figyelni a viselkedésüket, mert ugyanúgy szenvedhetnek a fogaikkal kapcsolatos problémáktól, mint mi, emberek.

Mely állatoknak szükséges a kezelés?

Különböző tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy például a 3 évesnél idősebb kutyák 80% -ánál és a macskák 70% -ánál gondozást igénylő orális problémák vannak.

Az állatorvosok elkötelezettek a kisállatok orális egészsége mellett, hiszen a gyakori szájproblémák a kisállatoknál sok szenvedéssel járhatnak és megakadályozzák a megfelelő táplálásukat.

A kutyák és macskák minőségi fogászati ellátása során az állatorvos ugyanazt a felszerelést és technikákat használja, mint az emberek fogorvosa.

Mikor és miért keresse fel az állat-fogorvost?

  • A kezelő állatorvos általában alaposan átvizsgálja kis kedvencét, és rámutathat olyan szájproblémára, amelyhez szakvélemény vagy speciális kiegészítő vizsgálatok elvégzése szükséges (fogröntgen, szkenner ...)
  • Ha kutyájának vagy macskájának szájkárosodás jelei láthatóak: rossz lehellete van, evéskor fájdalom jeleit mutatja, visszautasítja a táplálkozást, nyüszít evés közben, vérzés jelei láthatóak a szájüregében, törött fogat látni.

Melyek a leggyakrabban előforduló állat fogászati panaszok?

  • Állkapocs- vagy szájpad problémák, fertőzések
  • Állkapocs vagy szájpad daganat
  • Nem megfelelő szájpad záródás
  • Harapási rendellenességek
  • Kitört, eltört fog
  • Károsodott, meggyengült fogazat idősebb állatoknál
  • Ínygyulladás

Amennyiben a fent említett tünetek alapján úgy ítéli meg, hogy fogorvosi vizsgálatra van szükség, ne habozzon szakemberhez fordulni kedvencével.

A fogorvosi konzultáció magában foglalja:

A kutya, macska, vagy egyéb kisállat fogainak átvizsgálását, rejtett problémák röntgennel történő diagnosztizálását, kórtörténetük rögzítését.
Mivel az állatok nem tudnak értő partnerként viselkedni, nem értik mi történik velük és nem tűrik az esetleges fájdalom okozását, így már a vizsgálat során, vagy a kezelés idejére általános érzéstelenítés válhat szükségessé. Ennek igénybevételéhez az állatnak üres gyomorral kell érkeznie.

A pontos diagnózis tudatában a terápiás javaslat többféle alternatívát jelenthet. Szükséges lehet gyógyszeres kezelés, vagy akár sebészeti beavatkozás is. A terápiás javaslat függ az állat korától, általános állapotától, a kár mértékétől. A helyes döntés meghozatalához minderről kérjen részletes tájékoztatást az állat gazdája, még mielőtt elfogadná a kezelés megkezdését.

Miután kedvenceink gyógyítása igen költséges lehet, nagyon fontos szerepe van kisállatok esetében is a megelőzésnek. Kiemelkedő jelentőségű a helyes, minőségi táplálkozás biztosítása, a cukrozott élelmiszerek teljes kerülése, a fogaik alapos tisztítása. A rendszeres állatorvosi vizsgálattal lehetséges a problémák mihamarabbi feltárása, és azok költséghatékony orvoslása.

 

Házi kedvenceinknek is kell fogászati ellátás a nagyvárosokban is.