Melyik fogászati implantátumot válasszam?

Egy lehetséges implantátum konstrukció

Sajnos egyre gyakoribb probléma, hogy az alapos szájhigiénia ellenére is elveszítjük fogainkat. Egy-két fog elvesztése esztétikai probléma, mely kihat pszichés állapotunkra is, ha több fog hiányzik, azt már egészségünk is megsínyli, ilyenkor fogorvoshoz kell fordulni, ahol gondoskodnak a hiányzó fogaink klinikai pótlásáról.

Szeretné a hiányzó fog pótlásához kiválasztani a fogimplantátumot?

Ön is szembesült azzal a problémával, hogy túl nagy a kínálat és nem egyértelműek az információk?

Miért jó megoldás a hiányzó fog cseréje fogimplantátummal?

Napjainkban, a fogászati implantáció az egyetlen olyan hosszú távú fogpótló eljárás, melynek csak előnyei vannak. Miért?

  • megbízható, több évtizedes klinikai tapasztalati tudás áll az eljárás mögött
  • helyes gondozás mellett időtálló, tartós fogpótlást jelent, az implantátum tökéletesen helyettesíti a hiányzó természetes fog(ak)at
  • esztétikailag a természetes fogakkal vetekedő kivitelezés valósítható meg
  • funkcionálisan tökéletesen működő alternatíva, szilárdan rögzíthető az állcsontban.

Bármelyik implantátum megfelelő?

Az implantátumok széles palettája elérhető. Amikor a fogpótlás szükségessége felmerül, fogorvosa segít Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást.

A fogászati implantátumok olyan biokompatibilis anyagokból készülnek, amelyek minden szempontból illeszkednek a szövetek és a csontok szerkezetéhez, azokkal összeegyeztethetők.

Az implantátum kiválasztásánál többféle kritériumot kell mérlegelni a szakembernek.

Az implantátum anyaga

Jelenleg a leginkább alkalmazott implantátumok titániumból, titánium ötvözetből és cirkónium-dioxidból készülnek. Mi a különbség az anyaguk tekintetében és melyek az előnyei és hátrányai?

Titánium-implantátum: ez az anyag bír a legnagyobb biokompatibilitással. Ennek eredményeként kiválóan integrálható a csontba, eredményes, gyors gyógyulást kínál, és nem kell tartani a kilökődéstől. A titán élettartama szinte korlátlan, és nagyon jó ellenállási paraméterekkel rendelkezik.

Cirkonium-bevonatú implantátum: jó biokompatibilitást mutat. Előnye főleg abban áll, hogy az idő múlásával, egy esetleges ínyvisszahúzódás esetén is észrevétlen marad, fehér színének köszönhetően esztétikus megjelenést mutat a titán fémes színével szemben. Azonban, a cirkónium-dioxid drágább anyag, mint a titán. Ezenkívül, a viszonylag újszerű kivitelezési lehetőségek miatt, a fogorvosoknál még nincs meg a szükséges tapasztalati idő ezen anyag valódi hátrányainak felméréséhez a fogorvosnál.

Az implantátum alakja

Hengeres implantátum: A jelenleg leggyakrabban használt típus a jó csonttömegű páciensek számára, mellyel főként moláris és premoláris fogakat helyettesítenek. Valójában a hengeres implantátum kevésbé alkalmas a metszőfogak vagy a szemfogak pótlására.

Kúpos implantátum: a kúpos típusú fogimplantátum bármely fog helyettesítésére használható. Sokoldalú felhasználásának köszönhetően kedvelt implantátumnak minősül.

Egy modern modellt, az úgynevezett önfúró implantátumot alkalmazzák az alacsony csontsűrűségben szenvedő betegek számára, mivel lehetővé teszi az anyag könnyebb bejutását a csontba. A gyógyulás is gyorsabb lezajlású ez esetben, és kedvező műszaki jellemzőkkel rendelkezik.

Fontos: Az implantátumok kiválasztása minden esetben a szakember feladata, aki egy alapos kivizsgálás után számos tényező figyelembe vételével hoz döntést az optimális, személyre szabott megoldás érdekében.

Nagyon sok gyártó terméke közül lehet választani ma a fogászati piacon, melyek ára és tudása különböző lehet, ezt körültekintően kell kezelni. Emellett igen lényeges szempont a fogimplantátumra vonatkozó garancia is.

Jó tanács: Az implantátumra vontakozó, garanciával kapcsolatos információkat minden esetben beszélje át fogorvosával még a beavatkozás megkezdése előtt, a későbbi esetleges félreértések elkerülése végett.

 

Mit tegyek, hová forduljak, ha implantátum kell?