Fogászati problémák a nyaralás során: hogyan kerülük el?

Mit tegyünk, ha nincs a közelben fogorvos?

Valljuk be őszintén, az egyik klasszikus rémálmunk a nyaralás alatt bekövetkező fogfájás. Derült égből villámcsapás!  Mit csináljak? Mit szedjek be? Nagyon sürgős vajon a kezelés? Hová forduljak?

Már tervezitek a nyaralást külföldön a tenger mellett, vagy hazai vidéken, távol a lakóhelyetektől? Vajon tudjátok, mit kell tenni akkor, ha hirtelen és váratlanul fogászati probléma merülne fel?

Íme néhány információ, amelyek talán segíthetnek:

  • A (főként külföldi) utazás tervezésekor ajánlott, hogy meglátogassátok fogorvosotokat, aki ellenőrzi a fogak egészségét, kiszűri az esetleges, sokszor még tünetet nem adó anomáliákat, elváltozásokat, rejtett szuvasodásokat.
  • A rendszeres (évi kettő alkalom ajánlott) fogkőlevétel megakadályozza a fogplakk kialakulását, így elejét lehet venni a szuvasodás megindulásának. Ezáltal elkerülhető, hogy pont a szabadság ideje alatt az addig csak “érzékeny” fog begyulladjon, kínzó fájdalom jelentkezzen.
  • Soha ne menjetek nyaralni olyan meglévő fogászati problémával vagy érzékenységgel, amely súlyosbodhat. Például: mozgó korona leeshet, vagy a vérző íny csúnyán begyulladhat és később más, komplikáltabb problémákat okozhat.
  • A nyaralástól eltekintve is érvényes, hogy a fogorvos látogatása mindenképp javasolt, ha több mint 6 hónapja voltatok nála utoljára. Ilyen módon meg lehet előzni, hogy a legrosszabbkor “durranjon be” a fog.

Milyen problémákkal szembesülhetünk elhanyagolt fogak esetén?

  • Repülővel történő utazáskor a nyomás fogfájást okozhat, ha a szájban jelentős szuvasodás van.
  • A fájdalomérzet a víz alatti búvárkodás rajongóinál is előfordulhat egy szuvas fognak köszönhetően. Ennek oka a levegő vagy a víz által a fülre gyakorolt nyomás.
  • Vérző, gyulladt íny befertőződhet, ami komoly fájdalommal, bűzös lehelettel társulhat és igen komoly következményekkel járhat. A gyulladás veszélybe sodorhatja az ép csontot, és végső esetben kimozdulhat, kieshet a fog a meggyengült, gyulladt csontból.
  • A kis felszíni szuvasodásból nagyobb lesz idővel, és ha a fertőzés eléri a pulpát, komoly fájdalmat okozhat.
  • Egy fogászati tályog sürgős kezelést igényel. Ne várjunk vele a nyaralás utánig. A fog csúnyán befertőződhet, a fogorvos elvégzi a fogfertőtlenítéshez szükséges kezelést és szükség esetén antibiotikumot ír fel.
  • A letörött fog szintén problémák forrása lehet.

Nyaralás közben mindig legyen kéznél:

  • fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők (gyógyszerek feltankolása helyett kérjétek ki fogorvosotok tanácsát az indulás előtt)
  • fogorvosotok telefonszáma, aki szükség esetén tanácsot adhat.
  • vészhelyzet esetén az utazási biztosítótársasághoz is lehet fordulni, akik segítenek mielőbb szakembert találni.

Mindenekelőtt, szem előtt kell tartani, hogy a rengeteg cukros, nyári nyalánkság, a szabadság idején megengedett korlátlan nassolás igen rossz hatással van fogainkra. Válasszatok egészséges nasikat, egyetek inkább sok zöldséget, gyümölcsöt nyáron, és gondoskodjatok a bőséges folyadék (tiszta víz) beviteléről. Ügyeljetek fogaitokra, a rendszeres fogápolásra a szünidő alatt is, hogy a pihenés felhőtlen lehessen.

 

Mit tegyek, ha nyaralás alatt fáj a fogam? Néhány további érdekes téma megismerhető: fogfájás kezelése, nyaralás külföldön, fogorvos ára, fogászati tanácsadás Budapest, fájdalomcsillapítás otthon.