A fogász tanácsai: Mikor javasolt a szájvíz használata?

Milyen szájvizet használjak?

Az általános egészségünk iránti igény szerves része fogaink épségének megőrzése. Napjainkban igen sok termék használatával járulhatunk hozzá fogaink egészségének és az orális higiénénk fenntartásához. Ilyenek például a fertőtlenítő hatású folyadékok, a különböző szájvizek, melyek segítenek a szájüregben található baktériumok és vírusok elpusztításában, ezáltal rendszeres használatukkal kivédhetjük a fogszuvasodást, az ínygyulladást, megszüntethetjük a kellemetlen leheletet. A baktériumok számának csökkentésével mérséklődik a fogakra tapadt lepedék és fogkő képződése.

Általános alkalmazásukon túl, a fogorvosok javaslata szerint az alábbi esetekben kifejezetten indokolt a használatuk:

Afták megjelenésekor, amikor kicsi, fájdalmas fehér hólyagot észlel a nyálkahártyán, az ajkakon vagy a nyelven, amely nagyon kellemetlen, égő érzéssel jár.

Az afta kialakulásának okai ismeretlenek, összefügghet az immunrendszer legyengülésével, helytelen fogmosási technikával, kiválthatják bizonyos ételek, stressz, fáradtság vagy menstruáció érkezése. Amennyiben nem múlik el magától néhány napon belül, beszéljen fogorvosával, kerülje a fűszeres, túl forró vagy savas ételeket, és soha ne próbálja átszúrni őket!

Rossz lehelet esetén hatékony módszer a szájvíz alkalmazása addig is, míg eljut szakemberhez, és kiderül a kellemetlen panaszok kiváltó oka.

Szájápoláshoz használt szerek és eszközök

Kellemetlen szájszagot kiválthat a túlzott alkohol és cigaretta fogyasztása, bizonyos ételek fogyasztása, vagy emésztési problémák, de az esetek többségében szuvas, sérült fog áll a probléma hátterében.

A megfelelő szájhigiéné biztosítására továbbra is az első számú teendő a fogak és a nyelv tisztítása naponta legalább kétszer és emellett használni fertőtlenítő folyadékot. A nem szűnő probléma esetén érdemes mielőbb felkeresni a fogorvosát.

Fogínygyulladás megelőzése

Fogínygyulladás általában elhanyagolt szájhigiéné miatt alakul ki a fogkő miatt. Az ínygyulladást baktériumok okozzák. A vörös és duzzadt íny könnyen vérzik, majd a kezeletlen ínygyulladás súlyosabbá válhat, és a fogak elvesztéséhez vezethet.

Megelőzésképpen szükséges az ételmaradékok alapos eltávolítása minden étkezés után, a fogselyem és a szájvíz pedig segít a higiéné maximális elérésében, elősegíti az ínygyulladás megelőzését. A fogorvosnál végzett rendszeres fogkőlevét szintén kiemelkedő jelentőségű. Előrehaladott esetben a fogorvos íny alatti fogkőeltávolítást végezhet.

Szájpenész ellen szájvíz

Szájpenész kialakulása általában antibiotikumos kezelés idején figyelhető meg. Az immunrendszer gyengülése állhat a háttérben, mely egyensúlyzavart okozhat a bélflórában, amely kedvező feltételeket kínál a gomba, a Candida albicans kialakulásához. Az orvos gombaellenes kezelést írhat fel, amelyet szigorúan be kell tartani. Ilyenkor is gondosan figyelni kell a szájhigiénére.

Egyéb tippek a tökéletes foghigiénéért:

  • Minden étkezés után 3 perccel mossa meg a fogait
  • Használjon puha fogkefét
  • Tisztítsa meg a nyelvét is, mely egy igazi baktériumfészek
  • Ne rágcsáljon édességet étkezések között a savak támadása miatt
  • Évente egyszer-kétszer látogasson el fogorvosához, még akkor is, ha nem gondolja, hogy problémája van
  • Felejtse el a cigarettát, mert a fogakon növeli a fogkő mennyiségét
  • Rágógumizzon (cukor nélkül) a szuvasodás elleni küzdelem fokozása érdekében.

Mire kell figyelni a szájvizek használata esetén?

A választék óriási a boltok és a patikák polcain. Törekedjen arra, hogy megbízható helyen, megbízható minőségű készítményt vásároljon.

Az összetevők tekintetében kérje ki szakember tanácsát, mert a hatóanyagok felszívódhatnak a nyálkahártyán és károsíthatják azt. Ügyeljen arra, hogy ne nyelje le a szájvizet, amely az emésztőrendszeren keresztül felszívódhat, és a bélfalat károsíthatja.

 

Hogyan és milyen szájvizet használjak, a fogorvos ad tanácsokat? Néhány további, érdekes téma mindenki számára: fogorvos a 13. kerületben, szájvíz választása, fogászati klinika, fogorvos Budapest 13, fogápolási tanácsok, egészséges mosoly ára.