Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kell-e tömni a tejfogat?

A gyakorló fogorvos tanácsa

tejfog fogszuvasodás fogorvos fogászat gyerek fog kezelése
A tejfog kezelése fogorvosnál történik.

Egy kilukadt tejfog esetén jogosan merül fel a kérdés, miszerint szükség van-e annak tömésére. Ez egy sok tényezős kérdés, megválaszolására több dolgot is figyelembe kell venni. Tisztázzuk először is, hogy mi a tejfog szerepe és meddig van rájuk szükség.

Az első (metszőfogak) általában 6-7 éves korig, a hátsó (rágófogak) pedig 11-13 éves korig is kitartanak a gyerekek szájában. Szerepük, bár átmenetinek tekinthető, igen fontos. Nézzük, miért is?

  • az első tejfogakkal tanulják meg a kisgyerekek a rágást, a táplálék felaprításának módját
  • jelentős a szerepük a beszéd kialakulásában és formálásában is
  • nem utolsósorban fenntartják a helyet a maradandó fogaknak.

A probléma kezelése tehát szükségszerű és elkerülhetetlen.

Mit kell figyelembe venni a szuvas fog kezelésénél?

Elsősorban a gyerek korára és a fogszuvasodás mértékére kell tekintettel lenni.

tejfog fogszuvasodás fogorvos fogászat gyerek fog kezelése
A tejfogak kezelése ajánlott.

Abban az esetben, ha egy kezdeti stádiumban lévő fogszuvasodást talál a fogorvos, vagy a röntgenfelvételből kiderül, hogy a fogat hamarosan kitolja az alatta lévő csontfog, fluoridos ecseteléssel, enyhe megcsiszolással (radírozásnak is mondják, így kevésbé ijesztő a gyerekek számára) meg lehet oldani a problémát.

Amikor azonban kis mélyedést is lát a fog felszínén, már nem elegendő ez az eljárás, ott már a lukat ki kell tisztítani és be kell tömni. Mindenképpen le kell állítani a folyamatot, mert különben a szuvasodás terjed tovább és fájdalmas gyulladás lehet a vége. Ez persze nem 1-2 nap alatt zajlik le, lehet pár hét, vagy hosszú hónapok alatt megvalósuló folyamat eredménye.

Miért kell mégis lehetőleg mihamarabb szakemberhez fordulni?

Tömés nélkül a szuvasodás továbbterjed és szép lassan eléri az idegkamrát, amikor is hirtelen erős fájdalom jelentkezhet. Ilyen esetben nehéz már a fogat egyszerű töméssel helyreállítani, többnyire gyökérkezelésre lesz szükség.  Mivel van olyan rágófog, melyre a gyereknek 10-12 éves korig is szüksége lehet, mindenképpen érdemes tehát a sérült állapotot helyreállítani, még mielőtt visszafordíthatatlan mértéket ölt, és kezelése bonyolulttá válik. Sok esetben előfordul, hogy a kezeletlen szuvasodás a fejlődő fogat is károsítja, ezért bizonyos, súlyos esetben eltávolítására is sor kerülhet.

Hogyan tudjuk megelőzni a szuvasodást?

Fontos leszögezni, hogy szuvasodás akkor is előfordulhat, ha a kicsi hajlandó fogat mosni magától vagy segítséggel, és odafigyelnek a cukros ételek, italok fogyasztásának mellőzésére.

Azonban gyakori előfordulásuk esetén, a lukas fog oka általában a rossz minőségű táplálkozás és a helytelen fogápolás. A megelőzés szerepe igen nagy, a cukor, cukros üdítők kerülése lenne a megoldás, vagy legalábbis rászoktatni a gyerekeket a nyers zöldségfalatok és gyümölcs napi többszöri fogyasztására. Természetesen, a napi kétszeri, háromszori fogmosás még jobb módszer, ha a bölcsődében és az óvodában is megoldható legalább egyszer napközben étkezés után.

További megelőző alternatíva lehet a barázdazárás, ami mára egy széles körben elérhető, elterjedt eljárás. Ezt a módszert a hátsó őrlőfogakon alkalmazzák, ahol a fogfelszín egyenetlen, mélyen barázdált. Ezekben a vájatokban a baktériumok jó táptalajt találnak a szuvasodás „elindításához”.

Ha a fogorvos megítélése szerint előnyös lehet ez az eljárás, a fogfelszínt egész kicsit megcsiszolja, majd „műanyag burokkal” zárja le. Ezzel a fájdalommentes eljárással megőrizhető  hosszú évekre az őrlőfogak épsége.

0 Tovább

Kiesett a fogam! Mit tegyek?

Fogas balesetek sportolás közben

Fogvesztés sportolás közben

A nyári szabadság ideje alatt nincs is jobb, mint összejönni a barátokkal egy jó kis focizásra, aztán a fáradtságot leöblíteni egy sörrel és elsztorizgatni a régi szép időkről.

Így gondolta ezt Ákos is azon a júliusi verőfényes délutánon, amikorra összejött a régen tervezett focizás a haverokkal. Jól is ment minden, jólesett a mozgás mindenkinek, rúgták a bőrt lelkesen. Egy cselezéses kísérlet azonban nem a tervek szerint alakult, az „ellenféllel” összeakadt lábai miatt bekövetkezett esés balul sült el. Érezte rögtön a fájdalmat a szájában, és a szivárgó vér sem volt jó jel.

Sportolás közben gyakori a fogsérülés

A szerencsétlenül végződő sporttevékenységeknél a leggyakoribb az ilyen eset, amikoris az arcot érő ütés következtében sérülhet az íny, repedhetnek a lágyrészek, elharaphatják az ajkakat, rosszabb esetben a nyelvüket. Még bosszantóbb a dolog, ha a fogak is sérülnek. Ilyenkor azonnal orvoshoz, szájsebészhez kell fordulni, (Fogbeültetés akciónk itt) mert a szájban lévő sérülések esetében nagyon fontos faktor az idő. A fogorvos, vagy szájsebész összevarrja a megnyílt lágyrészeket, és javaslatot tesz az egyéb sérülések kezelésére.

Elvesztett fogak pótlása implantátummal

Sajnos, Ákos esetében nemcsak lágyrészek sérültek, hanem kitört a szemfoga, a mellette levő fogának pedig lepattant a széle. A fájdalmon túl az ijedtség is jelentős volt, hiszen egy fiatalember számára a megjelenés igen fontos, amihez a szép, magabiztos mosoly elengedhetetlen. Olyan kitört foggal, ami a frontzónában helyezkedik el, ez már nehezen kivitelezhető. Sűrgős beavatkozásra volt szükség.

A fogsérülés egyszerűen kezelhető

Szerencsére ma már az egyszerűbb csorbulásokat foggal megegyező színű tömőanyaggal, egy úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, így ezek többnyire esztétikusan helyreállíthatók. Amennyiben a fog nagyobb része letörik, kerámia héjra vagy koronára van szükség, de Ákos esetében elég volt az élpótlás a lepattanás korrigálására.

A kitört fog kezelése problémás lehet

Mivel esetében a gyökér sem maradt épen, az is kimozdult az ütés ereje következtében, így a teljes fogat pótolni kellett, miután a kitört fog helyét kellően kitisztította a szakorvos.

Azokban az esetekben, amikor a fog egészben kimozdul, de egyben marad, akkor meg lehet próbálni a replantációt. Miután ennek 1-2 órán belül meg kell történnie, erre sajnos kevés az esély általában! Mire Ákos szájsebész orvos elé került a szerencsétlenül végződött baleset után, már jócskán eltelt 4-5 óra, így ez nem jöhetett szóba.  De napjainkban már szerencsére az ilyen helyzetekre is van megoldás az azonnali implantációval. A fogászati implantáció ma már teljesen hétköznapi, szinte fájdalommentes rutineljárás, mellyel esztétikusan pótolható a hiányzó fog.

A fogászati kezelés menete

Mivel szerencsére Ákosnál a csontfal nem sérült, így csontpótlásra nem volt szükség, a műgyökér beültetése az előkészületekkel együtt mindössze jó fél órát igényelt. Természetesen a beavatkozás előtt fogorvosa mindenről tájékoztatta, így stressz nélkül vállalta az eljárást. Leegyszerűsítve a történetet, az íny bezárása után várni kellett három hónapot a csontosodás folyamatára, azután egy úgynevezett „fej” behelyezésével esztétikus cirkon koronát helyeztek a becsontosodott implantátumra. A csontintegráció idejére Ákosnak készített a fogorvosa ideiglenes koronát, így erre az időszakra sem maradt fog nélkül. A barátai a pár napra kicsit beduzzadt arcán kívül semmit sem vettek észre ebből a „kalandból”, Ákos pedig nagyon elégedett volt az eredménnyel, miután észrevehetetlen volt a változás a korona felhelyezése után.

Újra magabiztosan tudott mosolyogni, köszönhetően a szakszerű, gyors ellátásnak!

0 Tovább
1234
»

Facebook oldalunk

Goldendental fogászat és fogorvos

blogavatar

A tökéletes mosoly titka az ápolt fogsor, melyhez nem elegendő az egészséges életmód és a rendszeres szájápolás, időről-időre el kell látogatni a fogorvoshoz. Fogászati és szájápolási kérdésekkel ismerkedhetsz meg blogunkban. Esztétikai fogászat és fogorvos Budapest 13. kerület.

Utolsó kommentek

Friss fogászati hírek