Fogas balesetek sportolás közben

Fogvesztés sportolás közben

A nyári szabadság ideje alatt nincs is jobb, mint összejönni a barátokkal egy jó kis focizásra, aztán a fáradtságot leöblíteni egy sörrel és elsztorizgatni a régi szép időkről.

Így gondolta ezt Ákos is azon a júliusi verőfényes délutánon, amikorra összejött a régen tervezett focizás a haverokkal. Jól is ment minden, jólesett a mozgás mindenkinek, rúgták a bőrt lelkesen. Egy cselezéses kísérlet azonban nem a tervek szerint alakult, az „ellenféllel” összeakadt lábai miatt bekövetkezett esés balul sült el. Érezte rögtön a fájdalmat a szájában, és a szivárgó vér sem volt jó jel.

Sportolás közben gyakori a fogsérülés

A szerencsétlenül végződő sporttevékenységeknél a leggyakoribb az ilyen eset, amikoris az arcot érő ütés következtében sérülhet az íny, repedhetnek a lágyrészek, elharaphatják az ajkakat, rosszabb esetben a nyelvüket. Még bosszantóbb a dolog, ha a fogak is sérülnek. Ilyenkor azonnal orvoshoz, szájsebészhez kell fordulni, (Fogbeültetés akciónk itt) mert a szájban lévő sérülések esetében nagyon fontos faktor az idő. A fogorvos, vagy szájsebész összevarrja a megnyílt lágyrészeket, és javaslatot tesz az egyéb sérülések kezelésére.

Elvesztett fogak pótlása implantátummal

Sajnos, Ákos esetében nemcsak lágyrészek sérültek, hanem kitört a szemfoga, a mellette levő fogának pedig lepattant a széle. A fájdalmon túl az ijedtség is jelentős volt, hiszen egy fiatalember számára a megjelenés igen fontos, amihez a szép, magabiztos mosoly elengedhetetlen. Olyan kitört foggal, ami a frontzónában helyezkedik el, ez már nehezen kivitelezhető. Sűrgős beavatkozásra volt szükség.

A fogsérülés egyszerűen kezelhető

Szerencsére ma már az egyszerűbb csorbulásokat foggal megegyező színű tömőanyaggal, egy úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, így ezek többnyire esztétikusan helyreállíthatók. Amennyiben a fog nagyobb része letörik, kerámia héjra vagy koronára van szükség, de Ákos esetében elég volt az élpótlás a lepattanás korrigálására.

A kitört fog kezelése problémás lehet

Mivel esetében a gyökér sem maradt épen, az is kimozdult az ütés ereje következtében, így a teljes fogat pótolni kellett, miután a kitört fog helyét kellően kitisztította a szakorvos.

Azokban az esetekben, amikor a fog egészben kimozdul, de egyben marad, akkor meg lehet próbálni a replantációt. Miután ennek 1-2 órán belül meg kell történnie, erre sajnos kevés az esély általában! Mire Ákos szájsebész orvos elé került a szerencsétlenül végződött baleset után, már jócskán eltelt 4-5 óra, így ez nem jöhetett szóba.  De napjainkban már szerencsére az ilyen helyzetekre is van megoldás az azonnali implantációval. A fogászati implantáció ma már teljesen hétköznapi, szinte fájdalommentes rutineljárás, mellyel esztétikusan pótolható a hiányzó fog.

A fogászati kezelés menete

Mivel szerencsére Ákosnál a csontfal nem sérült, így csontpótlásra nem volt szükség, a műgyökér beültetése az előkészületekkel együtt mindössze jó fél órát igényelt. Természetesen a beavatkozás előtt fogorvosa mindenről tájékoztatta, így stressz nélkül vállalta az eljárást. Leegyszerűsítve a történetet, az íny bezárása után várni kellett három hónapot a csontosodás folyamatára, azután egy úgynevezett „fej” behelyezésével esztétikus cirkon koronát helyeztek a becsontosodott implantátumra. A csontintegráció idejére Ákosnak készített a fogorvosa ideiglenes koronát, így erre az időszakra sem maradt fog nélkül. A barátai a pár napra kicsit beduzzadt arcán kívül semmit sem vettek észre ebből a „kalandból”, Ákos pedig nagyon elégedett volt az eredménnyel, miután észrevehetetlen volt a változás a korona felhelyezése után.

Újra magabiztosan tudott mosolyogni, köszönhetően a szakszerű, gyors ellátásnak!