A gyakorló fogorvos tanácsa

tejfog fogszuvasodás fogorvos fogászat gyerek fog kezelése
A tejfog kezelése fogorvosnál történik.

Egy kilukadt tejfog esetén jogosan merül fel a kérdés, miszerint szükség van-e annak tömésére. Ez egy sok tényezős kérdés, megválaszolására több dolgot is figyelembe kell venni. Tisztázzuk először is, hogy mi a tejfog szerepe és meddig van rájuk szükség.

Az első (metszőfogak) általában 6-7 éves korig, a hátsó (rágófogak) pedig 11-13 éves korig is kitartanak a gyerekek szájában. Szerepük, bár átmenetinek tekinthető, igen fontos. Nézzük, miért is?

  • az első tejfogakkal tanulják meg a kisgyerekek a rágást, a táplálék felaprításának módját
  • jelentős a szerepük a beszéd kialakulásában és formálásában is
  • nem utolsósorban fenntartják a helyet a maradandó fogaknak.

A probléma kezelése tehát szükségszerű és elkerülhetetlen.

Mit kell figyelembe venni a szuvas fog kezelésénél?

Elsősorban a gyerek korára és a fogszuvasodás mértékére kell tekintettel lenni.

tejfog fogszuvasodás fogorvos fogászat gyerek fog kezelése
A tejfogak kezelése ajánlott.

Abban az esetben, ha egy kezdeti stádiumban lévő fogszuvasodást talál a fogorvos, vagy a röntgenfelvételből kiderül, hogy a fogat hamarosan kitolja az alatta lévő csontfog, fluoridos ecseteléssel, enyhe megcsiszolással (radírozásnak is mondják, így kevésbé ijesztő a gyerekek számára) meg lehet oldani a problémát.

Amikor azonban kis mélyedést is lát a fog felszínén, már nem elegendő ez az eljárás, ott már a lukat ki kell tisztítani és be kell tömni. Mindenképpen le kell állítani a folyamatot, mert különben a szuvasodás terjed tovább és fájdalmas gyulladás lehet a vége. Ez persze nem 1-2 nap alatt zajlik le, lehet pár hét, vagy hosszú hónapok alatt megvalósuló folyamat eredménye.

Miért kell mégis lehetőleg mihamarabb szakemberhez fordulni?

Tömés nélkül a szuvasodás továbbterjed és szép lassan eléri az idegkamrát, amikor is hirtelen erős fájdalom jelentkezhet. Ilyen esetben nehéz már a fogat egyszerű töméssel helyreállítani, többnyire gyökérkezelésre lesz szükség.  Mivel van olyan rágófog, melyre a gyereknek 10-12 éves korig is szüksége lehet, mindenképpen érdemes tehát a sérült állapotot helyreállítani, még mielőtt visszafordíthatatlan mértéket ölt, és kezelése bonyolulttá válik. Sok esetben előfordul, hogy a kezeletlen szuvasodás a fejlődő fogat is károsítja, ezért bizonyos, súlyos esetben eltávolítására is sor kerülhet.

Hogyan tudjuk megelőzni a szuvasodást?

Fontos leszögezni, hogy szuvasodás akkor is előfordulhat, ha a kicsi hajlandó fogat mosni magától vagy segítséggel, és odafigyelnek a cukros ételek, italok fogyasztásának mellőzésére.

Azonban gyakori előfordulásuk esetén, a lukas fog oka általában a rossz minőségű táplálkozás és a helytelen fogápolás. A megelőzés szerepe igen nagy, a cukor, cukros üdítők kerülése lenne a megoldás, vagy legalábbis rászoktatni a gyerekeket a nyers zöldségfalatok és gyümölcs napi többszöri fogyasztására. Természetesen, a napi kétszeri, háromszori fogmosás még jobb módszer, ha a bölcsődében és az óvodában is megoldható legalább egyszer napközben étkezés után.

További megelőző alternatíva lehet a barázdazárás, ami mára egy széles körben elérhető, elterjedt eljárás. Ezt a módszert a hátsó őrlőfogakon alkalmazzák, ahol a fogfelszín egyenetlen, mélyen barázdált. Ezekben a vájatokban a baktériumok jó táptalajt találnak a szuvasodás „elindításához”.

Ha a fogorvos megítélése szerint előnyös lehet ez az eljárás, a fogfelszínt egész kicsit megcsiszolja, majd „műanyag burokkal” zárja le. Ezzel a fájdalommentes eljárással megőrizhető  hosszú évekre az őrlőfogak épsége.