Veszélyes a kávé?

kávé fogorvos szájhigiénia fogfehérítés tippek
Veszélyes a kávé a fogakra?

Tartsa fogait tisztán, anélkül, hogy feladná a kávé iránti szenvedélyét, ehhez íme 9 tipp, amelyek segítik megvédeni fogait a kedvenc ital által okozott foltokkal szemben.

Miért ártalmas a kávé fogaknak?

A zománc egy erős külső héj, amely megvédi a fogak többi rétegét, mikroszkopikus üregekkel van bevonva. Amikor az ételek és a folyadékok elakadnak ezekben az üregekben, foltok képződnek, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a fogak külső rétege elszíneződött. De minél tovább maradnak ezek a részecskék ezekben az üregekben, annál inkább hatnak a fog többi, mélyebb rétegeire. Tehát, minél több kávét iszik, és semmit sem tesz annak eltávolítása érdekében, annál mélyebbek lesznek a foltok. Ezektől a belső foltoktól már sokkal nehezebb megszabadulni, ezért érdemes ezeket megelőzni.

Fogmosás: az ellentámadás első lépése

A fogak foltjának elsődleges oka a felhalmozódás. A fogak fehérítő fogkrémmel történő mosása és a fogorvos általi rendszeres tisztítása a legjobb módszer a csúnya kávéfoltok megelőzésére. A gondos fogmosás és a professzionális kezelés alkalmazásával azonban mosolyát megőrizheti a fogorvosi látogatások között is. Emellett nem is kell feladnia a reggeli kávét.

kávé fogorvos szájhigiénia fogfehérítés tippek
Veszélyben fogaink.

Ne felejtsük el a fogselymet!

Nehéz olyan alapos fogtisztítást végezni, mint fogorvosa szeretné. Ha azonban naponta néhány percet áldoz rá, legalább reggel, és este, a fogselyem használata valóban jelentős hatással lehet a szája egészségére. Ezáltal megszabadul a plakktól, amely valódi mágnesként vonzza a foltosodást. Önmagában a fogmosás nem távolítja el az összes baktériumot a szájából. A maradék megkeményedhet és elkövesedhet, amely fertőzéseket is okozhat.

Igyon szívószállal

A folyadék kevésbé érinti a fogait, ha szalmával iszik. És minél kisebb ez a szalma, annál jobb. Ez természetesen a jeges kávéval történik, de a forró kávéval is nagyon jól működik.

Keverjen össze szódabikarbónát és a hidrogén-peroxidot

Készítsen saját fehérítőpasztát egy kevés szódabikarbóna és hidrogén-peroxid összekeverésével (ezt használja fogorvosa is a fogak fehérebbítésére). A paszta legyen elég folyékony. Ha túl szemcsés, túl sok szódabikarbónát tett bele - vigyázzon, akkor kockáztatja, hogy megkarcolja a fogak zománcát.

Adjon tejet a kávéjához

Bizonyos vizsgálatok eredményei szerint a tej enyhítheti a kávé foltosító hatásait, mivel a tejben levő fő protein, a kazein, összekapcsolódik a tanninokkal, amelyek a foltosodást okozzák, ezáltal megakadályozván kialakulásukat.  legjobb eredmény elérése érdekében tegyen kávéjába zsírtartalmú tejet; a szójatej nem lesz hatékony.

Igyon vizet minden kávé között

Egyetlen kortynyi vízzel lemoshatja a foltosító folyadékokat, mielőtt azok elkezdenek a fogakra rakódni. És bár a tudomány azt mondja, hogy a kávé nem hidratálja szervezetünket, ez még mindig remek módja annak, hogy több folyadékot igyunk a nap folyamán.

Gyorsan nyelje le feketéjét

Tegyük fel, hogy Ön és kollégája kávét isztak, amikor megérkeznek az irodába. Öt perc alatt nyeli le kávéját, miközben kollégája két órán át kortyolgatja ugyanazt a mennyiséget. Ön járt jobban! Fogai kevésbé lesznek festettek. Mivel munkatársa fogai sokkal hosszabb ideig voltak kitéve a kávénak, jobban elszíneződtek. A foltosodás erőssége csökkenthető, ha egy jó pohár vizet iszik közvetlenül a kávé után.

Szájvíz almaecettel

A savas almaecet fehéríti a fogakat és eltávolítja a foltokat, de maró hatású is lehet. A fogorvosoknak nagyon nehéz felbecsülni ennek a módszernek a kockázatait és előnyeit anélkül, hogy tudnák az ecetsav savasságát, valamint a szájvíz használatának hosszát és gyakoriságát. Ezért inkább óvatosnak kell lennie ezzel a módszerrel.

Rágjon cukormentes rágógumit

Űzze el a kellemetlen lehelet és tísztítsa fogait cukormentes rágógumizással

A rágógumi serkenti a nyál kiválasztódását, és a nyál letisztítja a fogakról az ételmaradványokat és a plakkot.