Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Foghúzás után veszélyes a buszozás?

Teendők fogászati, szájsebészeti kezelés után

fogászat
Hogyan jutunk el a fogorvoshoz?

Egy fogászati kezelést követően felmerül a kérdés, szabad-e tömegközlekedést használni, és mire kell odafigyeni, hogy elkerülje a fertőzésveszélyt és a fájdalmas szövődményeket?

Az Ön jóléte és a beavatkozás utáni optimális gyógyulás érdekében érdemes néhány előírást betartani, amelyeket a fogorvosok javasolnak.

Ahhoz, hogy átlássuk a teendők fontosságát, először is mérlegelni kell a különbséget a beavatkozások komolyságát illetően.

Milyen szájsebészeti kezelésen esett át?

Egy egyszerű töméscserén való megjelenés nem igényel különösebb elővigyázatosságot, vagy kísérő személy bebiztosítását. Kezelés után nyugodtan folytathatja munkáját, használhatja a tömegközlekedést, ehet, ihat rövid időn belül a tömés megkeményedését követően.

Amennyiben érzéstelenítést alkalmaztak a kezelés során, érdemes megvárni az evéssel a zsibbadás eltűnését, mivel előtte elharaphatja a saját száját a páciens.

fogászat
Hogy utazzak fájós foggal?

Komoly beavatkozás, operáció

Komolyabb beavatkozás, gyökérkezelés, fogak lecsiszolása, vagy foghúzás, esetén már szükség lehet elővigyázatosságra. A helyi érzéstelenítés alkalmazása után, a fájdalom újra jelentkezésekor fájdalomcsillapítókat vehet igénybe, aminek szedését a fogorvosával megbeszélte.

A fog, vagy fog helye néhány napig-hétig érzékeny lehet a melegre és a hidegre.

Ez teljesen normális, mivel a beavatkozás, bár minimálisan, de traumát okozott a fognál.

Ezekre a komplexebb jellegű beavatkozásokra, amennyiben nagy izgalomnak éli meg, érdemes magával hívni egy kísérőt, aki segíti a hazajutásban, majd a pihenés biztosításában.

Nagyobb műtéti beavatkozás esetére, szájsebészeti műtét alkalmával viszont kifejezetten ügyeljen arra, hogy egy felelős személy elkísérje Önt a műtét napján.

Tömegközlekedés a fogászatra

Tömegközlekedés helyett részesítse előnyben taxi használatát, vagy autóval rendelkező jóbarát, hozzátartozó segítségét.

Kerülje mindenképpen a fertőzés veszélyének kockázatát! Mosson kezet alaposan, használjon kézfertőtlenítőt bármilyen közlekedési forma igénybevétele után és semmiképpen ne nyomogassa a sebet, vagy fájó, gyulladt ínyét, érzékeny fogát!

Az érzékenység, a fájdalom idővel fokozatosan csökkenni fog. Ha pár napon belül sem csökken a mértéke, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Mit tehet még az esetleges komplikációk elkerülése érdekében?

Amennyiben foghúzás, vagy sebészeti eljárás, implantáció után a vérzés megállításához kapott steril gézt a foghelyre, tartsa a szájában egy ideig, vagy cserélje ki az orvos javaslatai szerint, míg a vérzés meg nem áll.

Semmiképpen ne szívogassa a sebet, ne öblögessen a seb körül!

 • A műtét éjszakáján aludjon felemelt fejjel.
 • Szedje végig a kiírt antibiotikumot, fájdalom esetén vegye be a fogorvosa által felírt gyógyszert.
 • Kerülje pár napig a túl kemény, túl fűszeres vagy túl meleg ételeket.
 • Célszerű langyos folyadékokat inni.
 • Az első 24-48 óra során fontos elkerülni a köpködést, a szívószállal történő ivást vagy a dohányzást, a kialakuló véralvadék eltávolítását.
 • Duzzanat esetén jó hatású a jegelés, tegyen jégakut törlőruhába csavarva arcára óránként 10 percre.
 • Kerülje az apró szemű ételeket (például: rizs, málna. magvak) vagy kemény ételeket (például: diófélék). Válasszon puha ételeket, például tésztát, levest, sima joghurtot.


Minden beavatkozás után, a fogorvos tanácsait követve, igen fontos az alapos fogápolás, a kellő szájhigiénia fenntartása, és a szükséges kontrol vizsgálatokon való megjelenés.

0 Tovább

9 tipp, amivel megvédhetjük fogainkat a kávé ártalmaitól

Veszélyes a kávé?

kávé fogorvos szájhigiénia fogfehérítés tippek
Veszélyes a kávé a fogakra?

Tartsa fogait tisztán, anélkül, hogy feladná a kávé iránti szenvedélyét, ehhez íme 9 tipp, amelyek segítik megvédeni fogait a kedvenc ital által okozott foltokkal szemben.

Miért ártalmas a kávé fogaknak?

A zománc egy erős külső héj, amely megvédi a fogak többi rétegét, mikroszkopikus üregekkel van bevonva. Amikor az ételek és a folyadékok elakadnak ezekben az üregekben, foltok képződnek, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a fogak külső rétege elszíneződött. De minél tovább maradnak ezek a részecskék ezekben az üregekben, annál inkább hatnak a fog többi, mélyebb rétegeire. Tehát, minél több kávét iszik, és semmit sem tesz annak eltávolítása érdekében, annál mélyebbek lesznek a foltok. Ezektől a belső foltoktól már sokkal nehezebb megszabadulni, ezért érdemes ezeket megelőzni.

Fogmosás: az ellentámadás első lépése

A fogak foltjának elsődleges oka a felhalmozódás. A fogak fehérítő fogkrémmel történő mosása és a fogorvos általi rendszeres tisztítása a legjobb módszer a csúnya kávéfoltok megelőzésére. A gondos fogmosás és a professzionális kezelés alkalmazásával azonban mosolyát megőrizheti a fogorvosi látogatások között is. Emellett nem is kell feladnia a reggeli kávét.

kávé fogorvos szájhigiénia fogfehérítés tippek
Veszélyben fogaink.

Ne felejtsük el a fogselymet!

Nehéz olyan alapos fogtisztítást végezni, mint fogorvosa szeretné. Ha azonban naponta néhány percet áldoz rá, legalább reggel, és este, a fogselyem használata valóban jelentős hatással lehet a szája egészségére. Ezáltal megszabadul a plakktól, amely valódi mágnesként vonzza a foltosodást. Önmagában a fogmosás nem távolítja el az összes baktériumot a szájából. A maradék megkeményedhet és elkövesedhet, amely fertőzéseket is okozhat.

Igyon szívószállal

A folyadék kevésbé érinti a fogait, ha szalmával iszik. És minél kisebb ez a szalma, annál jobb. Ez természetesen a jeges kávéval történik, de a forró kávéval is nagyon jól működik.

Keverjen össze szódabikarbónát és a hidrogén-peroxidot

Készítsen saját fehérítőpasztát egy kevés szódabikarbóna és hidrogén-peroxid összekeverésével (ezt használja fogorvosa is a fogak fehérebbítésére). A paszta legyen elég folyékony. Ha túl szemcsés, túl sok szódabikarbónát tett bele - vigyázzon, akkor kockáztatja, hogy megkarcolja a fogak zománcát.

Adjon tejet a kávéjához

Bizonyos vizsgálatok eredményei szerint a tej enyhítheti a kávé foltosító hatásait, mivel a tejben levő fő protein, a kazein, összekapcsolódik a tanninokkal, amelyek a foltosodást okozzák, ezáltal megakadályozván kialakulásukat.  legjobb eredmény elérése érdekében tegyen kávéjába zsírtartalmú tejet; a szójatej nem lesz hatékony.

Igyon vizet minden kávé között

Egyetlen kortynyi vízzel lemoshatja a foltosító folyadékokat, mielőtt azok elkezdenek a fogakra rakódni. És bár a tudomány azt mondja, hogy a kávé nem hidratálja szervezetünket, ez még mindig remek módja annak, hogy több folyadékot igyunk a nap folyamán.

Gyorsan nyelje le feketéjét

Tegyük fel, hogy Ön és kollégája kávét isztak, amikor megérkeznek az irodába. Öt perc alatt nyeli le kávéját, miközben kollégája két órán át kortyolgatja ugyanazt a mennyiséget. Ön járt jobban! Fogai kevésbé lesznek festettek. Mivel munkatársa fogai sokkal hosszabb ideig voltak kitéve a kávénak, jobban elszíneződtek. A foltosodás erőssége csökkenthető, ha egy jó pohár vizet iszik közvetlenül a kávé után.

Szájvíz almaecettel

A savas almaecet fehéríti a fogakat és eltávolítja a foltokat, de maró hatású is lehet. A fogorvosoknak nagyon nehéz felbecsülni ennek a módszernek a kockázatait és előnyeit anélkül, hogy tudnák az ecetsav savasságát, valamint a szájvíz használatának hosszát és gyakoriságát. Ezért inkább óvatosnak kell lennie ezzel a módszerrel.

Rágjon cukormentes rágógumit

Űzze el a kellemetlen lehelet és tísztítsa fogait cukormentes rágógumizással

A rágógumi serkenti a nyál kiválasztódását, és a nyál letisztítja a fogakról az ételmaradványokat és a plakkot.

0 Tovább

Fogászati egészség a kor előrehaladtával

Miért olyan fontos a kor előrehaladtával a fogászati egészség?

 

Fogászat idős korban

A rossz foghigiénia bármely életkorban súlyos következményekkel járhat és erőteljesen befolyásolhatja mindennapi életünket, általános egészségi állapotunkat, fogászati beavatkozás szükségességét jelentheti. A kellemetlen lehelet, a hiányos fogazat életkortól függetlenül is jelentősen befolyásolja a magabiztos fellépést, méghozzá igen kedvezőtlen mértékben.

Nincs megnyerő mosoly vállalható fogazat nélkül. Nincs egészség jó rágás, jó emésztés nélkül. Érdemes tehát a fogaink állapotára életünk bármely szakaszában fokozottan odafigyelni.

Mikor kezdődik a probléma a fogakkal?

40 éves kortól ez fokozottan érvényes, mivel ekkortájt az orális struktúrák változásokon mennek keresztül. Az idő múlásával a zománc elveszíti fényét, erodálódik, (főként a nők esetében) törékenyebbé válik, könnyebben elhasználódik. Ez a gyengülés is elősegíti a fogérzékenység és a szuvasodás kialakulását.

A csonttömeg az életkorral, és bizonyos betegségekből kifolyólag csökkenhet, és az egyes fogak közötti csont törékenyebbé válik. Ez a folyamat általában lassú és egészséges szájban kevésbé észlelhető, de nem szabad alábecsülni.

A fogvesztés kockázata növekszik tehát az életkorral, de kivédhető, mivel elsősorban olyan periodontális betegségek és szuvasodás okozza veszteségüket, melyek rendszeres és szakszerű kezeléssel megelőzhetőek.

Ezért fontos a fogászati egészséget megőrizni egész életünk során, különösen az életkor előrehaladtával.

A jó fogászati egészség az idősödő emberek autonómiájának megőrzése érdekében is nagyon fontos

 • Nem elhanyagolható tény, hogy csak egészséges fogakkal küzdhetünk a fogak elvesztésével járó autonómia elvesztése ellen. A szájüreg állapotának romlásával idős embereknél fokozódhat a függőség érzése.
 • Fogaik állapota hatással van az étrendjükre is, hiszen a rágás és a nyelés nehezebbé válik, ha a fogazat rossz, vagy hiányos. Márpedig, az egészséges és a változatos étrend bevitele elengedhetetlen az egészséges száj és a jó, általános erőnlét fenntartásához. A jó emésztés előfeltétele a jól megrágott étel, ennek hiányában az anyagcsere, a táplálék felszívódása, foldolgozásának minősége is romlik.
 • A táplálkozás örömének elvesztése étvágyuk csökkenéséhez és alultápláltsághoz vezethet.
 • Ezenkívül, a rossz orális egészség befolyásolhatja a beszédüket is, ami önértékelési és kapcsolati problémákhoz vezethet. Az elszigetelődés és magány érzése pedig tovább ronthatja általános egészségi állapotukat is.
 • Ehhez társulhat a hiányos fogazat miatti szégyenérzet, ami miatt nem szeretnek szakemberhez fordulni, így egyre nehezebb kilépni ebből az ördögi körből.

A jó foghigiénének és a rendszeres fogorvosi látogatásoknak, karbantartásnak köszönhetően azonban az időskorúak száj egészségi állapotának romlása teljesen elkerülhető és ezáltal megőrizhető méltóságuk, egészséges emésztésük és jó szociális, társas életet élhetnek.

 

Fogászati egészség és fogorvos igénybevétele a kor előrehaladtával.

0 Tovább

Hogyan lehet motiválni a gyermekeket abban, hogy szívesen járjanak fogorvoshoz?

Néhány ötlet és tanács a fogásztól

 

Tegyünk arról, hogy a gyerek ne féljen a fogorvostól

Az Ön gyermekének is görcsbe rándul a gyomra, ha meghallja a fogorvos szót?

Az irracionális félelemnek sajnos sokszor nyomós oka van, előzőleg elszenvedett, kellemetlen emlékek állhatnak a háttérben. Gyermekek esetében egészen máshogy kell megközelíteni a prevenció, a szükséges fogászati ellenőrzés témáját, mint a felnőtteknél. Kicsi korban az egészség, a fogak egészsége iránti tudatos elköteleződés még nem alakult ki, ez a pozitív hozzáállás egy tanulandó, jó esetben követendő minta alapján sajátítható el.

Felnőttet ész érvekkel könnyen lehet motiválni arra, hogy rendszeresen ellenőriztesse fogai állapotát, és probléma esetén mihamarabb forduljon szakemberhez. Gyerekeknél egész más a helyzet, más módon kell a témához viszonyulni. Ez különösen akkor nehézkes, ha szeszélyes és makacs gyermekről van szó, aki meg sem akarja hallani, mit mondanak neki. Íme néhány tipp, ami alapján befolyásolható a gyermeki ellenállás, és türelemmel, megfelelő kommunikációval elérhető, hogy a gyermeke félelmei feloldódjanak, és jóban legyen a fogorvossal.

Vegye figyelembe a gyermek életkorát

Kortól függően a gyermekek eltérően reagálnak a félelemre, ezt figyelembe kell venni, mind a szükséges intézkedések meghozatalánál, mind a neki mondani kívánt szavak, információk megválasztásánál. Nyilvánvaló, hogy egy olyan gyermeknek, aki soha nem volt a fogorvosnál, nincs oka félni, hacsak nem mondtak neki erről félelmetes dolgokat.

 

A gyermek fogorvosnál

Alapvetően az a jó, ha a gyermek első látogatása a fogorvosnál megtörténik 3 éves korában. Az első vizit során a fogorvos ellenőrzi a fiatal páciens fogainak számát, elhelyezkedésüket, és megkérdezi, van-e problémája. Többnyire ilyenkor még nincs semmiféle beavatkozás, hanem egy egyszerű ellenőrzésről, barátkozásról van szó.

A jövőbeli látogatások hangulata viszont nagyban függ ettől az első találkozástól, érdemes tehát olyan szakembert választani, aki szintén fontosnak tartja a jó viszony kialakítását a gyermekkel, és erre időt áldoz türelmesen.

Vigyen magával bármit, amit szeret

Szereti a szuperhősöket vagy a Disney hercegnőket? Szeretne színezni vagy könyvet olvasni kezelés közben? Ezek mind segíthetnek motiválni a gyermeket, feledtetni vele, hogy fogorvosi rendelőben van. Példaként lehet hozni olyan bátor hős tetteit, aki számára kedvenc karakter, és általa bemutatni a higgadt, bátor viselkedést.

A találkozóra magával viheti a gyermek kedvenc játékait vagy egy kis könyvet, hogy szórakozzon és elfelejtse félelmét a váróban. Még jobb, ha kap egy illusztrált gyermekkönyvet, amely a fogorvosi vizsgálatról szól az ő szintjén. Ez segít neki jobban megérteni a "fogorvos" munkáját és kevésbé fog tartani tőle. Ha a legnagyobb erőfeszítései ellenére gyermeke továbbra is vonakodik és hevesen reagál, kérdezze meg fogorvosát, hogy lehetséges-e az időpontot elhalasztani, amikor nyugodtabb lesz, hiszen megtapasztalhatta, hogy semmi rossz nem történt vele.

Érdeklődjön utána a fogászati rendelőnek

Nem szabad legyinteni arra, ha a gyerekek félnek a fogorvostól. Válasszunk rendelőt körültekintően. Egyes fogászati rendelők kifejezetten fel vannak készülve kisgyermekek fogadására, és mind szellemiségben, mind játékok terén ki tudják szolgálni a megváltozott igényeket oldott, barátságos légkörben. Sok esetben arra is van példa, hogy az eszközök játékos hangot adnak ki, ezzel is megnyugtatván őket. Természetesen nagyon fontos emellett is a részletes, megnyugtató tájékoztatás. Komolyabb beavatkozás előtt kérhető, hogy a fogorvos magyarázza el a szülőknek és a gyermeknek (ha életkora engedi) a kezelés menetét, és ha szükséges, képeket vagy videókat mutasson nekik a műtét, vagy beavatkozás mikéntjéről.

0 Tovább

Mikor kell fogszabályozót felhelyezni?

A fogorvos véleménye a fogszabályozás időpontjáról, az életkor függvényében

fogorvos fogszabályozó fogszabályozás gyermek fogászat Budapest
Fogszabályozó felhelyezése fogorvos

Fogszabályozás szükségességéről akkor beszélünk, ha felmerül a gyanú a fogak, a fogsor esztétikájának problémájával kapcsolatban, vagy, főként egészségügyi szempontból, korrekcióra szorul bizonyos harapási rendellenesség.

Van ideális időpont a fogszabályozás elkezdéséhez?

Testi harmóniánk, a szépérzékünk megkívánja, hogy mosolyunk magabiztos és nyílt legyen. A megnyerő mosolyhoz elengedhetetlen a tetszetős fogsor, ami „veleszületetten” kevés embernek adatik meg.

Keszekusza, torlódott, rosszul záródó fogakkal, nemhogy bátran, nyíltan, de sokszor félszegen sem merünk mosolyogni, ezért a fogszabályozásnak igen nagy szerep juthat már fiatal korban is.

Az szabályos fogsor kialakulása, és ezáltal a harmonikus arcfejlődés már igen korán, egész kisgyermekkorban befolyásolható. Hogyan?

fogorvos fogszabályozó fogszabályozás gyermek fogászat Budapest
Színes fogszabályozók
 • Nagy jelentősége van az egészséges, vitamin és ásványi anyagokban gazdag minőségi táplálkozásnak, tehát a megelőzésnek, már csecsemőkortól kezdve.
 • Kerülendő az oly divatos cukros italok, tea itatása, amely súlyos következményekkel járhat a tea csersavas, cukros közegének köszönhetően.  Nem ritka, hogy pár éven belül az íny szintjéig letöredeznek, roncsolódnak a fogak, ha folyamatosan cukros étellel, itallal találkoznak.
 • Amennyiben lehetséges, az ujjszopásról vagy cumizásról mielőbbi leszoktatás javasolt. A négyéves kor utáni cumizás már maradandó eltéréseket okozhat, és kialakulhat tartós beszédhiba, harapási rendellenesség, vagy akár légzési eltérés.

A mielőbbi szakorvosi vizsgálat lehetővé teszi későbbi problémák megelőzését, és a rendszeres ellenőrzések során a fogorvos végig kísérheti a végleges fogsor kialakulását.

A fogorvosi szakmai ajánlások szerint az ideális életkor fogszabályozáshoz a 7-8 év, mert ilyenkorra már általában kinőnek az első maradandó őrlőfogak, és stabilizálódik a harapás. Ezért, ekkor javasolt átesni az első fogszabályozási vizsgálaton, mert egy alapos vizsgálattal felismerhetőek a szabad szemmel esetleg láthatatlan problémák, így a későbbiekben nem lesz akadálya az eredményes kezelésnek.

Milyen előnyei vannak egy korai beavatkozásnak?

 • A torlódva kinövő fogaknak helyet kell csinálni, mert a szabályozással nagyban befolyásolható az arc szimmetriája, és elkerülhetőek a későbbi, súlyosabb rendellenességek, foghúzások.
 • A kiálló első fogak okozta traumát meg lehet előzni már korai stádiumban.

Az időben elkezdett kezelés tehát elkerülhetővé teheti a későbbiekben bonyolultabb fogszabályozás esélyét. 10-14 éves korig a fej és a szájüreg növekedésben van, ezért ezt a periódust optimális időszaknak tekintjük a fogak könnyebb szabályozhatósága miatt. Ennek ellenére, ma már az sem ritka, hogy bizonyos esztétikai korrekciókhoz, vagy a szép mosoly reményében felnőttek is igényt tartanak a fogszabályozó kezelésekre.

Ennek azonban már vannak korlátai.

Összefoglalva tehát, azoknak van szüksége fogszabályozásra, akiknek a foguk, a fogsoruk esztétikáján javítani kell, illetve a fogaik, és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt kialakult harapási rendellenesség. A fogszabályozás elsődleges célja az, hogy a rendellenes harapás megszüntetésével a páciensek visszanyerjék a tökéletes rágás és magabiztos mosoly lehetőségét. A fogorvos segít a legjobb megoldás megtalálásában, és teljeskörűen tájékoztat a beavatkozások esetleges várható kellemetlenségeiről.

0 Tovább
«
12

Facebook oldalunk

Goldendental fogászat és fogorvos

blogavatar

A tökéletes mosoly titka az ápolt fogsor, melyhez nem elegendő az egészséges életmód és a rendszeres szájápolás, időről-időre el kell látogatni a fogorvoshoz. Fogászati és szájápolási kérdésekkel ismerkedhetsz meg blogunkban. Esztétikai fogászat és fogorvos Budapest 13. kerület.

Utolsó kommentek

Friss fogászati hírek