Miért olyan fontos a kor előrehaladtával a fogászati egészség?

 

Fogászat idős korban

A rossz foghigiénia bármely életkorban súlyos következményekkel járhat és erőteljesen befolyásolhatja mindennapi életünket, általános egészségi állapotunkat, fogászati beavatkozás szükségességét jelentheti. A kellemetlen lehelet, a hiányos fogazat életkortól függetlenül is jelentősen befolyásolja a magabiztos fellépést, méghozzá igen kedvezőtlen mértékben.

Nincs megnyerő mosoly vállalható fogazat nélkül. Nincs egészség jó rágás, jó emésztés nélkül. Érdemes tehát a fogaink állapotára életünk bármely szakaszában fokozottan odafigyelni.

Mikor kezdődik a probléma a fogakkal?

40 éves kortól ez fokozottan érvényes, mivel ekkortájt az orális struktúrák változásokon mennek keresztül. Az idő múlásával a zománc elveszíti fényét, erodálódik, (főként a nők esetében) törékenyebbé válik, könnyebben elhasználódik. Ez a gyengülés is elősegíti a fogérzékenység és a szuvasodás kialakulását.

A csonttömeg az életkorral, és bizonyos betegségekből kifolyólag csökkenhet, és az egyes fogak közötti csont törékenyebbé válik. Ez a folyamat általában lassú és egészséges szájban kevésbé észlelhető, de nem szabad alábecsülni.

A fogvesztés kockázata növekszik tehát az életkorral, de kivédhető, mivel elsősorban olyan periodontális betegségek és szuvasodás okozza veszteségüket, melyek rendszeres és szakszerű kezeléssel megelőzhetőek.

Ezért fontos a fogászati egészséget megőrizni egész életünk során, különösen az életkor előrehaladtával.

A jó fogászati egészség az idősödő emberek autonómiájának megőrzése érdekében is nagyon fontos

  • Nem elhanyagolható tény, hogy csak egészséges fogakkal küzdhetünk a fogak elvesztésével járó autonómia elvesztése ellen. A szájüreg állapotának romlásával idős embereknél fokozódhat a függőség érzése.
  • Fogaik állapota hatással van az étrendjükre is, hiszen a rágás és a nyelés nehezebbé válik, ha a fogazat rossz, vagy hiányos. Márpedig, az egészséges és a változatos étrend bevitele elengedhetetlen az egészséges száj és a jó, általános erőnlét fenntartásához. A jó emésztés előfeltétele a jól megrágott étel, ennek hiányában az anyagcsere, a táplálék felszívódása, foldolgozásának minősége is romlik.
  • A táplálkozás örömének elvesztése étvágyuk csökkenéséhez és alultápláltsághoz vezethet.
  • Ezenkívül, a rossz orális egészség befolyásolhatja a beszédüket is, ami önértékelési és kapcsolati problémákhoz vezethet. Az elszigetelődés és magány érzése pedig tovább ronthatja általános egészségi állapotukat is.
  • Ehhez társulhat a hiányos fogazat miatti szégyenérzet, ami miatt nem szeretnek szakemberhez fordulni, így egyre nehezebb kilépni ebből az ördögi körből.

A jó foghigiénének és a rendszeres fogorvosi látogatásoknak, karbantartásnak köszönhetően azonban az időskorúak száj egészségi állapotának romlása teljesen elkerülhető és ezáltal megőrizhető méltóságuk, egészséges emésztésük és jó szociális, társas életet élhetnek.

 

Fogászati egészség és fogorvos igénybevétele a kor előrehaladtával.