Teendők fogászati, szájsebészeti kezelés után

fogászat
Hogyan jutunk el a fogorvoshoz?

Egy fogászati kezelést követően felmerül a kérdés, szabad-e tömegközlekedést használni, és mire kell odafigyeni, hogy elkerülje a fertőzésveszélyt és a fájdalmas szövődményeket?

Az Ön jóléte és a beavatkozás utáni optimális gyógyulás érdekében érdemes néhány előírást betartani, amelyeket a fogorvosok javasolnak.

Ahhoz, hogy átlássuk a teendők fontosságát, először is mérlegelni kell a különbséget a beavatkozások komolyságát illetően.

Milyen szájsebészeti kezelésen esett át?

Egy egyszerű töméscserén való megjelenés nem igényel különösebb elővigyázatosságot, vagy kísérő személy bebiztosítását. Kezelés után nyugodtan folytathatja munkáját, használhatja a tömegközlekedést, ehet, ihat rövid időn belül a tömés megkeményedését követően.

Amennyiben érzéstelenítést alkalmaztak a kezelés során, érdemes megvárni az evéssel a zsibbadás eltűnését, mivel előtte elharaphatja a saját száját a páciens.

fogászat
Hogy utazzak fájós foggal?

Komoly beavatkozás, operáció

Komolyabb beavatkozás, gyökérkezelés, fogak lecsiszolása, vagy foghúzás, esetén már szükség lehet elővigyázatosságra. A helyi érzéstelenítés alkalmazása után, a fájdalom újra jelentkezésekor fájdalomcsillapítókat vehet igénybe, aminek szedését a fogorvosával megbeszélte.

A fog, vagy fog helye néhány napig-hétig érzékeny lehet a melegre és a hidegre.

Ez teljesen normális, mivel a beavatkozás, bár minimálisan, de traumát okozott a fognál.

Ezekre a komplexebb jellegű beavatkozásokra, amennyiben nagy izgalomnak éli meg, érdemes magával hívni egy kísérőt, aki segíti a hazajutásban, majd a pihenés biztosításában.

Nagyobb műtéti beavatkozás esetére, szájsebészeti műtét alkalmával viszont kifejezetten ügyeljen arra, hogy egy felelős személy elkísérje Önt a műtét napján.

Tömegközlekedés a fogászatra

Tömegközlekedés helyett részesítse előnyben taxi használatát, vagy autóval rendelkező jóbarát, hozzátartozó segítségét.

Kerülje mindenképpen a fertőzés veszélyének kockázatát! Mosson kezet alaposan, használjon kézfertőtlenítőt bármilyen közlekedési forma igénybevétele után és semmiképpen ne nyomogassa a sebet, vagy fájó, gyulladt ínyét, érzékeny fogát!

Az érzékenység, a fájdalom idővel fokozatosan csökkenni fog. Ha pár napon belül sem csökken a mértéke, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Mit tehet még az esetleges komplikációk elkerülése érdekében?

Amennyiben foghúzás, vagy sebészeti eljárás, implantáció után a vérzés megállításához kapott steril gézt a foghelyre, tartsa a szájában egy ideig, vagy cserélje ki az orvos javaslatai szerint, míg a vérzés meg nem áll.

Semmiképpen ne szívogassa a sebet, ne öblögessen a seb körül!

  • A műtét éjszakáján aludjon felemelt fejjel.
  • Szedje végig a kiírt antibiotikumot, fájdalom esetén vegye be a fogorvosa által felírt gyógyszert.
  • Kerülje pár napig a túl kemény, túl fűszeres vagy túl meleg ételeket.
  • Célszerű langyos folyadékokat inni.
  • Az első 24-48 óra során fontos elkerülni a köpködést, a szívószállal történő ivást vagy a dohányzást, a kialakuló véralvadék eltávolítását.
  • Duzzanat esetén jó hatású a jegelés, tegyen jégakut törlőruhába csavarva arcára óránként 10 percre.
  • Kerülje az apró szemű ételeket (például: rizs, málna. magvak) vagy kemény ételeket (például: diófélék). Válasszon puha ételeket, például tésztát, levest, sima joghurtot.


Minden beavatkozás után, a fogorvos tanácsait követve, igen fontos az alapos fogápolás, a kellő szájhigiénia fenntartása, és a szükséges kontrol vizsgálatokon való megjelenés.