Vírusok a fogászaton

A herpeszt is egy vírusfertőzés okozza

Az ajakherpesz egy kellemetlen típusú hólyagos bőrelváltozás, melyet a herpes simplex vírus okoz. Sokféle variációban találkozhatumk vele, előfordulhat az arcon, az ajkakon, az orrban, vagy a szájüregben.  A herpesz megjelenését égő, bizsergő érzés kíséri.

Az első megfertőződés, már gyermekkorban, többnyire tünetmentesen lezajlik, de az ismétlődő fertőzés komoly panaszokkal járhat. A szekunder gyulladást a vírusok újbóli aktivizálódása okozza, jellegzetes tünetek a viszkető, majd kisebesedő folyadékkal telt hólyagok. A populáció nagy része vírushordozó, de a tünetek általában csak az arra hajlamosaknál jelentkeznek.

A vírus reaktiválódásának oka ma még sok esetben feltáratlan mnarad, és nagyban egyéni hajlam függvénye, de kiválthatja napszúrás, gyomorrontás, stresszes időszak, menstruáció, vagy az immunrendszer általános gyengesége, lázzal járó betegségek.

Mi a teendő a tünetek észlelésekor?

  • Mindenekelőtt kerüljük a szomszédtól hallott házipraktikákat! A hólyagokat kizárólag az erre kifejlesztett kenőccsel kenjük, ne nyomogassuk, ne szúrjuk ki azokat, mivel így felgyorsíthatjuk a betegség szétterjedését, és felülfertőződést okozhatunk.
  • Javasolt a minél gyakoribb kézmosás
  • Kerülendő az edények, evőeszközök, poharak, szájhigiénés eszközök elkülönített használata
  • Kerüljük a gyermekekkel való szoros testi érintkezést
  • Ügyelni kell az ajkak jó hidratáltságára.

Mikor kell orvoshoz fordulni a herpesz okozta problémával?

A vírusfertőzés általában 7-10 nap alatt magától tünetmentessé válik. Bizonyos esetekben azonban ajánlott konzultálni háziorvosával:

  • Amikor a sérülés nem gyógyul
  • Ha gyakori ismétlődést tapasztal
  • Ha nagy fájdalom vagy láz kíséri
  • Ha a szeme érzékennyé válik a fényre, a fertőzés valószínűleg elérte őket
  • Ha az orr elzsibbad a felső ajak nyomására.

Ma még nem állnak rendelkezésre olyan gyógyszerek, amelyek végleg kiküszöbölik a herpeszvírust, de a vírusellenes kenőcsök vagy orvos által felírt tabletták enyhíthetik a tüneteket és lehetővé teszik a visszatérések időtartamának és gyakoriságának csökkentését.

Szabad fogorvoshoz menni herpesz vírus fertőzéssel?

Ha már egyeztetett időpontot fogorvosával, és azt gondolja, hogy a herpesz miatt lemondja, ne tegye, fogorvosa segíthet a tünetek enyhítésében!

Lézeres kezeléssel elérhető a fertőzés kialakulásának megállítása és sok esetben a vírus visszatérésének kivédése.

Ha már bizsergő, égő érzést tapasztal, a lézerkezelés kisebb pikkelyt képez anélkül, hogy átmenne a fertőzés a hólyagos szakaszon, és ezáltal gyorsabban gyógyul. A herpesz utolsó szakaszában a lézerkezelés elősegíti a gyógyulást és a tünetek azonnal megszűnnek. Minél gyakrabban használják a lézeres eljárást a vírusok megállítására, annál kisebb az ismétlődés esélye.

Fertőző?

A herpeszes fertőzés igen gyorsan terjed, nagyon fertőző. Az érintett körül élők számára ezért javasolt, hogy elhatárolódással védjék magukat, alaposan és gyakran mossák meg a kezüket, és a gyermekek ne érintkezzenek velük. Fontos, hogy a várandós nők ne kerüljenek kapcsolatba a herpeszes fertőzöttel. Szerencsére ez a betegség csak néhány napig tart, azonban a vezikulák eltűnése után még 2-3 napig indokolt az óvatosság.

 

Befolyásolja-e, esetleg meggátolja az ajakherpesz a fogászati kezelést? Néhány további téma, melyyel érdemes megismerkedni: ajak herpesz kezelése, fogorvos a 13. kerületben, fogászati kezelés ára, szájhigiénia szakszerűen, fogorvos Budapest bejelentkezés.