Praktikus és hasznos tanácsok a fogorvostól

E-recept használata a fogorvosnál

A koronavírus járvány terjedése a kormány által meghozott szigorításokat eredményezett az egészségügyi ellátások terén is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott közleménye alapján a betegellátás határozatlan ideig szünetel, ez alól csak a sürgős szükség képez kivételt, a fogászti ellátásban is.

A kialakult járványügyi helyzet miatt kérik, hogy aki teheti, halassza későbbre kivizsgálását, és függessze fel terápiáját a fogorvosnál. A magánrendelőkben történő fogászati kezelésekre, megkezdett terápiákra ugyanez vonatkozik.

Természetesen, továbbra is folyamatosan biztosított a betegek sürgősségi ellátása, a gyógyszerek felírása és kiadása. Krónikus betegségek esetén, a már beállított, vényköteles gyógyszerek felírása megtörténhet személyes rendelői találkozó nélkül is az elektronikus receptírás adta lehetőséggel. A különféle ellátások esetében tehát megoldható, hogy a gyógyszerek kiváltását hozzátartozó intézze, így a veszélyeztetett, idősebb korosztály számára megoldható az izolálódás, a patikákban megforduló sokaság elkerülése.

Hogyan lehetséges ez? Hogyan működik az elektronikus rendszer? Hogyan működik az e-recept?

eRecept

Az eReceptet orvos írja saját számítógépes programjával, ami felkerül egy adatbázisba (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér). Innen lehet lekérni a beteg érvényes vényeit, és a kiváltás után itt kerül rögzítésre a kiadott készítmény.

Hogyan lehet kiváltani e receptet? Mi változott az eredeti szabályozáshoz képest?

Az e-egészségügyi rendszer mellett megmaradt továbbra is a papíralapú vénykiadás is.

Az e receptek kiváltását továbbra is megteheti a páciens maga, TAJ kártyájának és személyi igazolványának bemutatásával. A hozzátartozó azonban csak felírási igazolással tehette ezt meg eddig.

Mi a felírási igazolás?

Az orvos által kiállított és kinyomtatott felírási igazolás a jelenlegi papír vényekhez hasonló, más személy receptjeinek kiváltására szolgál, lehetővé teszi a kiváltást TAJ szám megadása nélkül.

2020. január 1-jétől az orvos, fogorvos csupán a beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciens részére köteles felírási igazolást készíteni és átadni a gyógyszerek felírását követően.

A veszélyhelyzetre tekintettel azonban egyszerűsödtek az e gyógyszerkiváltás szabályai. Március 13-tól kezdődően bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit felírási igazolás és meghatalmazás nélkül. Csupán a beteg TAJ-számát kell bemondani, és saját személyazonosító adatait kell hitelt érdemlően igazolnia. A patikák rögzítik a gyógyszert átvevő személy adatait, és ezután kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

Változott a patikák nyitvatartása?

A patikák nyitvatartása egyelőre változatlan, általánosságban biztosított a zavartalan gyógyszerellátás. Azonban a betegek és a gyógyszertárak alkalmazottainak védelme érdekében fontos odafigyelni a helyzet kockázataira. Javasolt a kellő távolságtartás a patikában történő sorbanállás ideje alatt, és indokolt védőmaszk használata légúti betegséggel küzdők számára. Természetesen, egészséges emberek is tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy az utcáról, boltokból, ne vigyenek haza kórokozót, és azt ne adják át hozzátartozóiknak. Elengedhetetlen az alapos kézmosás, esetlegesen szennyezett ruházat izolálása, mosása, használati tárgyak lefertőtlenítése.

 

Fogászati ellátás, e-recept kiváltása a járvány ideje alatt. Praktikus tanácsok a fogorvostól. Ilyen szabályok vonatkoznak az ereceptr. A koronavírus járvány terjedése szigorításokat eredményezett az egészségügyi ellátások terén is. Néhány olyan téma, mely jobb megismerése egészségesebbé tehet: fogorvos Budapest, sürgősségi fogászati ellátás, e-recept kiváltása, Budapest 13. kerület, járvány kitörése, vírus kezelése.