Higiénia és fertőtlenítés fontossága a fogorvosnál, fohgászaton

Járvány idején fontos az alapos fertőtlenítés

Az egészségügyi dolgozók személyes védelme mellett az orvosi és sebészeti eszközök kezelése, fertőtlenítése képezi a legfontosabb teendőt annak érdekében, hogy maximálisan eleget tegyenek a higiénia és az aszepszis követelményeinek, s ezzel kizárják a lehetséges fertőzések kockázatát a fogorvosi rendelőben.

A megkerülhetetlen protokol tehát az aszeptikus lánc alkalmazása - higiénia - fertőtlenítés - tisztítás - sterilizálás.

Az orvosi és sebészeti berendezések kezelésénél az aszeptikus lánc alkalmazását értjük minden olyan eszköz esetében, amely érintkezésbe kerül egy műtéti sebbel, szöveti folyadékkal vagy a páciens szájüregével.

A lényeg, hogy az aszeptikus lánc érvényesül az anyagok, eszközök felhasználásának számos szakaszánál, elválaszthatatlanul egymástól, és végül az anyag steril állapotához vezet.

Melyek ezek a lépések?

Az általános higiénia betartásán, a rendszeres takarításon, alapos kézmosáson, a köpeny cseréjén túl, a fertőtlenítésen van az egyik legnagyobb hangsúly.

A fertőtlenítés olyan művelet, amelynek pillanatnyi eredménye van, mely kiküszöböli, megöli vagy gátolja a mikroorganizmusokat. Ennek a műveletnek az eredménye az adott művelet időpontjában jelenlévő mikroorganizmusokra korlátozódik. Pl a pakoló asztalka fertőtlenítő spray-vel, klór-dioxid oldattal való lefújása.

Az ily módon történő szennyezésmentesítés az első kötelező eljárás, amelyet a szerves anyagokkal és a mikroorganizmusokkal szennyezett tárgyakra és anyagokra kell alkalmazni.

Rutin tevékenység, melynek célja egyrészt, hogy a kezelő személy megvédje magát a szennyezett eszközökkel való érintkezéstől, másrészt, hogy a páciensre ne kerülhessen át egy előző betegről “ott ragadt” mikroorganizmus, baktérium.  

Miért van a fertőtlenítésnek jelentősége?

A vírusok és fertőző ágensek gyors inaktiválása, a műszereken lévő mikroorganizmusok kezdeti populációjának csökkentése megkönnyíti a későbbi tisztítást, így a sterilizálás folyamata előtt alapvető jelentőségű a sikeres végeredmény biztosításában.

Melyek a fertőtlenítés, tisztítás lépései?

A legegyszerűbb módszer a tálca egészének a fertőtlenítő folyadékba merítése a tisztítandó összes felszereléssel. Az eszközöket olyan speciális fertőtlenítés alá kell vetni, amelynek aktív hatóanyaga antimikrobiális tulajdonságai és ezért hármas hatása miatt fertőtlenítő, tisztító és korróziógátló, például klór-dioxid. Ennek eredményeként a baktériumok, beleértve a mikobaktériumokat, gombákat és vírusokat, inaktiválódnak és nem terjednek tovább.

A vér, a nyál, mint fertőző ágensek, a folyadékban feloldódnak, amely lehetővé teszi az optimális tisztítást a fertőtlenítő szerben. Az azonnali tisztítás megakadályozza a vér száradását a műszereken, és így elkerülhetők az ezeket a műszereket alkotó fémek korróziója.

Az alkalmazott szennyeződésmentesítő oldatban az ajánlott áztatási idő 30 perc. Nagyon fontos tiszteletben tartani a fertőtlenítő oldat higítására vonatkozó előírásokat, és használatának időtartamát.

Áztatás után a műszereket alaposan le kell öblíteni folyó víz alatt, el kell távolítani a maradványokat róluk, majd  száraz törlőkendővel meg kell törölni őket csomagolás előtt.

A csomagolás azért fontos, mert a be nem csomagolt műszereket nem lehet védeni a környezeti szennyeződésektől, amint a sterilizáló ajtó kinyílik.

A folyamat utolsó etapja a sterilizálás

A sterilizálás a mikrobiális és vírusos szaporodás bármilyen képességének visszafordíthatatlan megszűnésével jár.
A legáltalánosabb módszer az autokláv használata, mert gazdaságosabban elérhető a sterilizálás minősége, relatíve gyors, nem mérgező és mindenekelőtt hatékony eszköz.

A sterilizálás lényege, hogy a sterilizálási ciklus csak akkor kezdődik, amikor a szekrény belső hőmérséklete elért egy bizonyos fokot, és bizonyos idő szükséges ahhoz, hogy az összes mikroorganizmus, beleértve a spórákat is elpusztuljon.

Fontos továbbá, hogy a sterilizálás dátumát a dobozokon vagy tasakokon feltüntesse, mielőtt tárolná őket. A tárolás során védeni kell az eszközöket a későbbi szennyeződés lehetőségétől, és a lejárati időn túl tilos a felhasználásuk, újra kell csomagolni és sterilizálni őket.

 

Fertőtlenítés és tisztítás járvány idején a szájsebészeten. Néhány további érdekes téma, melyet mindenki számára ajánlunk: fertőtlenítés az iparban, szájsebészet sterilizálás, fogorvos Budapest, fogászat árak, szakszerű tisztítás, klór-dioxid beszerzése.