A fogorvos véleménye a fogszabályozás időpontjáról, az életkor függvényében

fogorvos fogszabályozó fogszabályozás gyermek fogászat Budapest
Fogszabályozó felhelyezése fogorvos

Fogszabályozás szükségességéről akkor beszélünk, ha felmerül a gyanú a fogak, a fogsor esztétikájának problémájával kapcsolatban, vagy, főként egészségügyi szempontból, korrekcióra szorul bizonyos harapási rendellenesség.

Van ideális időpont a fogszabályozás elkezdéséhez?

Testi harmóniánk, a szépérzékünk megkívánja, hogy mosolyunk magabiztos és nyílt legyen. A megnyerő mosolyhoz elengedhetetlen a tetszetős fogsor, ami „veleszületetten” kevés embernek adatik meg.

Keszekusza, torlódott, rosszul záródó fogakkal, nemhogy bátran, nyíltan, de sokszor félszegen sem merünk mosolyogni, ezért a fogszabályozásnak igen nagy szerep juthat már fiatal korban is.

Az szabályos fogsor kialakulása, és ezáltal a harmonikus arcfejlődés már igen korán, egész kisgyermekkorban befolyásolható. Hogyan?

fogorvos fogszabályozó fogszabályozás gyermek fogászat Budapest
Színes fogszabályozók
  • Nagy jelentősége van az egészséges, vitamin és ásványi anyagokban gazdag minőségi táplálkozásnak, tehát a megelőzésnek, már csecsemőkortól kezdve.
  • Kerülendő az oly divatos cukros italok, tea itatása, amely súlyos következményekkel járhat a tea csersavas, cukros közegének köszönhetően.  Nem ritka, hogy pár éven belül az íny szintjéig letöredeznek, roncsolódnak a fogak, ha folyamatosan cukros étellel, itallal találkoznak.
  • Amennyiben lehetséges, az ujjszopásról vagy cumizásról mielőbbi leszoktatás javasolt. A négyéves kor utáni cumizás már maradandó eltéréseket okozhat, és kialakulhat tartós beszédhiba, harapási rendellenesség, vagy akár légzési eltérés.

A mielőbbi szakorvosi vizsgálat lehetővé teszi későbbi problémák megelőzését, és a rendszeres ellenőrzések során a fogorvos végig kísérheti a végleges fogsor kialakulását.

A fogorvosi szakmai ajánlások szerint az ideális életkor fogszabályozáshoz a 7-8 év, mert ilyenkorra már általában kinőnek az első maradandó őrlőfogak, és stabilizálódik a harapás. Ezért, ekkor javasolt átesni az első fogszabályozási vizsgálaton, mert egy alapos vizsgálattal felismerhetőek a szabad szemmel esetleg láthatatlan problémák, így a későbbiekben nem lesz akadálya az eredményes kezelésnek.

Milyen előnyei vannak egy korai beavatkozásnak?

  • A torlódva kinövő fogaknak helyet kell csinálni, mert a szabályozással nagyban befolyásolható az arc szimmetriája, és elkerülhetőek a későbbi, súlyosabb rendellenességek, foghúzások.
  • A kiálló első fogak okozta traumát meg lehet előzni már korai stádiumban.

Az időben elkezdett kezelés tehát elkerülhetővé teheti a későbbiekben bonyolultabb fogszabályozás esélyét. 10-14 éves korig a fej és a szájüreg növekedésben van, ezért ezt a periódust optimális időszaknak tekintjük a fogak könnyebb szabályozhatósága miatt. Ennek ellenére, ma már az sem ritka, hogy bizonyos esztétikai korrekciókhoz, vagy a szép mosoly reményében felnőttek is igényt tartanak a fogszabályozó kezelésekre.

Ennek azonban már vannak korlátai.

Összefoglalva tehát, azoknak van szüksége fogszabályozásra, akiknek a foguk, a fogsoruk esztétikáján javítani kell, illetve a fogaik, és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt kialakult harapási rendellenesség. A fogszabályozás elsődleges célja az, hogy a rendellenes harapás megszüntetésével a páciensek visszanyerjék a tökéletes rágás és magabiztos mosoly lehetőségét. A fogorvos segít a legjobb megoldás megtalálásában, és teljeskörűen tájékoztat a beavatkozások esetleges várható kellemetlenségeiről.