Néhány ötlet és tanács a fogásztól

 

Tegyünk arról, hogy a gyerek ne féljen a fogorvostól

Az Ön gyermekének is görcsbe rándul a gyomra, ha meghallja a fogorvos szót?

Az irracionális félelemnek sajnos sokszor nyomós oka van, előzőleg elszenvedett, kellemetlen emlékek állhatnak a háttérben. Gyermekek esetében egészen máshogy kell megközelíteni a prevenció, a szükséges fogászati ellenőrzés témáját, mint a felnőtteknél. Kicsi korban az egészség, a fogak egészsége iránti tudatos elköteleződés még nem alakult ki, ez a pozitív hozzáállás egy tanulandó, jó esetben követendő minta alapján sajátítható el.

Felnőttet ész érvekkel könnyen lehet motiválni arra, hogy rendszeresen ellenőriztesse fogai állapotát, és probléma esetén mihamarabb forduljon szakemberhez. Gyerekeknél egész más a helyzet, más módon kell a témához viszonyulni. Ez különösen akkor nehézkes, ha szeszélyes és makacs gyermekről van szó, aki meg sem akarja hallani, mit mondanak neki. Íme néhány tipp, ami alapján befolyásolható a gyermeki ellenállás, és türelemmel, megfelelő kommunikációval elérhető, hogy a gyermeke félelmei feloldódjanak, és jóban legyen a fogorvossal.

Vegye figyelembe a gyermek életkorát

Kortól függően a gyermekek eltérően reagálnak a félelemre, ezt figyelembe kell venni, mind a szükséges intézkedések meghozatalánál, mind a neki mondani kívánt szavak, információk megválasztásánál. Nyilvánvaló, hogy egy olyan gyermeknek, aki soha nem volt a fogorvosnál, nincs oka félni, hacsak nem mondtak neki erről félelmetes dolgokat.

 

A gyermek fogorvosnál

Alapvetően az a jó, ha a gyermek első látogatása a fogorvosnál megtörténik 3 éves korában. Az első vizit során a fogorvos ellenőrzi a fiatal páciens fogainak számát, elhelyezkedésüket, és megkérdezi, van-e problémája. Többnyire ilyenkor még nincs semmiféle beavatkozás, hanem egy egyszerű ellenőrzésről, barátkozásról van szó.

A jövőbeli látogatások hangulata viszont nagyban függ ettől az első találkozástól, érdemes tehát olyan szakembert választani, aki szintén fontosnak tartja a jó viszony kialakítását a gyermekkel, és erre időt áldoz türelmesen.

Vigyen magával bármit, amit szeret

Szereti a szuperhősöket vagy a Disney hercegnőket? Szeretne színezni vagy könyvet olvasni kezelés közben? Ezek mind segíthetnek motiválni a gyermeket, feledtetni vele, hogy fogorvosi rendelőben van. Példaként lehet hozni olyan bátor hős tetteit, aki számára kedvenc karakter, és általa bemutatni a higgadt, bátor viselkedést.

A találkozóra magával viheti a gyermek kedvenc játékait vagy egy kis könyvet, hogy szórakozzon és elfelejtse félelmét a váróban. Még jobb, ha kap egy illusztrált gyermekkönyvet, amely a fogorvosi vizsgálatról szól az ő szintjén. Ez segít neki jobban megérteni a "fogorvos" munkáját és kevésbé fog tartani tőle. Ha a legnagyobb erőfeszítései ellenére gyermeke továbbra is vonakodik és hevesen reagál, kérdezze meg fogorvosát, hogy lehetséges-e az időpontot elhalasztani, amikor nyugodtabb lesz, hiszen megtapasztalhatta, hogy semmi rossz nem történt vele.

Érdeklődjön utána a fogászati rendelőnek

Nem szabad legyinteni arra, ha a gyerekek félnek a fogorvostól. Válasszunk rendelőt körültekintően. Egyes fogászati rendelők kifejezetten fel vannak készülve kisgyermekek fogadására, és mind szellemiségben, mind játékok terén ki tudják szolgálni a megváltozott igényeket oldott, barátságos légkörben. Sok esetben arra is van példa, hogy az eszközök játékos hangot adnak ki, ezzel is megnyugtatván őket. Természetesen nagyon fontos emellett is a részletes, megnyugtató tájékoztatás. Komolyabb beavatkozás előtt kérhető, hogy a fogorvos magyarázza el a szülőknek és a gyermeknek (ha életkora engedi) a kezelés menetét, és ha szükséges, képeket vagy videókat mutasson nekik a műtét, vagy beavatkozás mikéntjéről.